Chleb Pan Rustico
Uff udało się ostatnim rzutem na taśmę;-) O mały włos całą akcję bym przegapiła jak ostatnią. I bardzo bym żałowała, bo chleb okazał się bardzo smaczny.
Hiszpański chleb Pan Rustico
przepis pochodzi z BBC Food – klik!
tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady
przepis pochodzi z BBC Food – klik!
tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady
STARTER:
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych)
- 125 g mąki pszennej chlebowej
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.
CIASTO WŁAŚCIWE:
Blachę wysypać mąką.
Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Moje uwagi:
Ciasto mieszałam mikserem, musiałam sporo mąki podsypać, bo było bardzo klejące. Rozdzieliłam ciasto na 2 części i chyba lepsze są dwa bochenki niż jeden większy, bo myślę, że byłby dosyć płaski, gdyż ciasto się rozpłaszczało.
Zapraszam również do innych blogerów na ten chlebek.
Poniżej lista blogów biorących udział w akcji:
Akacjowy blog
Bajkorada
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kuchenne wojowanie
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Magnolia rozmaryn
Manufaktura Moni
Małe kulinaria
Mozaika życia
Nie tylko na słodko
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Posadzone i zjedzone
Proste potrawy
Smak mojego domu
Smakowity chleb
Smakowe kubki
Stare gary
Sto kolorów kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Ugotujmy to
Zacisze kuchenne
Bajkorada
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kuchenne wojowanie
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Magnolia rozmaryn
Manufaktura Moni
Małe kulinaria
Mozaika życia
Nie tylko na słodko
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Posadzone i zjedzone
Proste potrawy
Smak mojego domu
Smakowity chleb
Smakowe kubki
Stare gary
Sto kolorów kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Ugotujmy to
Zacisze kuchenne
Przy okazji zareklamuję piękną porcelanę Maxwell&Williams, która jest teraz w kampanii na Westwing Home & Living. Uwielbiam ich naczynia do serwowania. Również na zdjęciach kulinarnych będą pięknie się prezentowały. Zapraszam serdecznie!
U Ciebie też pysznie upieczone bochenki!
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentują.
Dziękuję za styczniowe chlebowe chwile w naszej Piekarni.
cudownie zerka z koszyczka... wspaniały chlebek upiekłaś! dzięki za wspólny wypiek :)
OdpowiedzUsuńJakie zgrabne chlebki :) Miło było razem piec:)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekły. Miło było wspólnie uczestniczyć w styczniowe piekarni :)
OdpowiedzUsuńW ostatniej chwili, ale wyszły Ci wspaniałe bochenki! Dziękuję za wspólny styczniowy czas!
OdpowiedzUsuńPiękne chlebusie:)
OdpowiedzUsuńWyszły ekstra! Ładna ta porcelana:)
OdpowiedzUsuńDobrze, że Ci się przypomniało o pieczeniu :))) i miałas dobry pomysł z tym dzieleniem bochenków. Wyszły Ci super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny raz :)
Brakowało by nam takich ładnych bochenków.:)
OdpowiedzUsuńU mnie też mikser, sporo mąki i dwa bochenki.;)
Świetne te Twoje bochenki. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńNo i mnie ominęło pieczenie takich fantastycznych chlebów :(
OdpowiedzUsuńMarzenka , masz racje dwa bochenki mniejsze lepiej rosną wzwyż niż jeden duży
OdpowiedzUsuńI jak im ładnie w tym koszu
Prześliczne bochenki:) Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńAż dwa bochenki, i jakie cudne! na pewno znowu upiekę z podwójnej proporcji.
OdpowiedzUsuńMarzenko widzę,że hołdujesz w kuchni prostym formom, ja też na co dzień używam podobnej białej porcelany .
Pięknie Ci się upiekł :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPiękny bochny Ci się upiekły :-) Dzięki za wspólny czas przy piekarniku.
OdpowiedzUsuńMoje ciasto tez było luźne i musiałam ogarnąć je we foremce. Po upieczeniu było ok, ale jednak wole te na zakwasie, pozdrawiam i dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne te dwa podłużne bochenki, mają swój niezaprzeczalny urok. Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :)
OdpowiedzUsuńPiękne chlebki :) Marzenko do następnego wypiekania :D
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńWyglada tak pieknie ,ze prawie czuje jak pachnie... :)
OdpowiedzUsuńdobry bochenek chleba, nie powiem! :D
OdpowiedzUsuńPięknie wypieczone bochenki i smakowicie wyglądające kromeczki. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania.
OdpowiedzUsuńTo dobrze, że zdążyłaś, piękne chlebki!
OdpowiedzUsuńPiękny chleb :)
OdpowiedzUsuńWyszedł cudownie :) Nie ma to jak domowe pieczywko :) Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńchlebek wygląda pysznie, domowy zawsze najlepszy!
OdpowiedzUsuńKurcze nic nie wiedziałam o akcji :( Wspaniały chlebek ! Przydałby mi się taki dziś na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek.
OdpowiedzUsuńAle cudnie upieczone bochenki! Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPan bardzo przystojny, a porcelana śliczna :)
OdpowiedzUsuńpodebrałabym jeden z nich :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek Marzenko :-)
OdpowiedzUsuńPycha dawno nie piekłam chleba, chwilowo mi brak czasu, dlatego znów zazdraszam :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wspaniałe bochenki!
OdpowiedzUsuń