Pizza śniadaniowa z kaszy kukurydzianej
Polenta podana w formie pizzy może być propozycją śniadaniową. Zapieczona, udekorowana pomidorkami, rukolą i oscypkiem, skropiona oliwą smakuje wybornie. Do zrobienia tej niecodziennej pizzy zainspirował mnie konkurs Monini. Tak oto nadałam jej nowego charakteru. To zdrowsza jej wersja, bardzo smaczna. Jestem ciekawa, czy przekona zwolenników tradycyjnej pizzy? Na pewno tych na diecie bezglutenowej;-)
Składniki:
polenta:
- 100 g kaszki kukurydzianej,
- 250 ml wody,
- 1 łyżeczka oliwy Monini delicato extra vergine,
- sól,
- oscypek starty,
dodatki do pizzy:
- pomidorki koktajlowe,
- rukola,
- oscypek,
- oliwa Monini delicato extra vergine,
- sól, pieprz świeżo zmielony.
Przygotowanie:
Kaszkę ugotować w wodzie z odrobiną soli. Dodać oliwę i ser. Blaszkę do pizzy lub patelnię wysmarować oliwą, wyłożyć polentę. Zapiekać w 180 stop. C około 15 minut. Na podpieczony spód rozłożyć rukolę, ćwiartki pomidorków, posypać startym oscypkiem, skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem.
Wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:-)
UsuńDla mnie rewelacja! Myślisz, że można od razu zapiekać np. z serem lub innymi dodatkami?
OdpowiedzUsuńAla, myślę, że jak najbardziej:-) Nawet posmarowana sosem byłaby świetna:-)
UsuńZrobię jutro na śniadanie :))
UsuńFantastyczny pomysł! Niom!
OdpowiedzUsuńPysznie!! I jakie cudne kolory na talerzu!
OdpowiedzUsuńPolenta to moja ulubiona mąka i kasza.
OdpowiedzUsuńPomysł na placek z niej jest pyszny!
Mniam, mnie przekonałaś :) Pycha!
OdpowiedzUsuńMuszę tylko kupić kaszkę, bo poisadam jedynie mąkę i ... zaskoczę M.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Fajna sprawa:)
OdpowiedzUsuńNie jestem wielką fanką pizzy, za to polentę kocham!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, pycha!
Prawdziwe cudowności, pizza na śniadanie - mniam! :)
OdpowiedzUsuńtaka pieczona polenta, pycha :)
OdpowiedzUsuńfajne śniadanko, mniam, częstuję się choć kawałeczkiem :)
OdpowiedzUsuńMarzenko,
OdpowiedzUsuńto przepis wprost wymarzony dla mnie! Ostatnio dużo eksperymentuję z wypiekami bezglutenowymi. Nie są proste, ale z pewnością warte zachodu jeśli wygraną ma być nasze zdrowie.
Serdecznie Cię pozdrawiam w Nowym Roku,
E.
Bardzo się cieszę , że trafiłam:-)
UsuńJestem uczulona na kozie sery czym je zastąpić?
UsuńKażdym twardym serem, jaki możesz jeść. Tu jest owczy oscypek, ale również krowie. W sumie to można tylko skropić oliwą z przyprawami i obędzie się bez sera.
UsuńWygląda świetnie, oj coś w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTylko gdzie ja oscypek dostanę?
Sobie z czymś innym zrobię, ale fajna inspiracja.
Maju, możesz zastąpić innym twardym serem:-)
UsuńPodoba mi się taki pomysł :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle ciekawie to wymyśliłaś, polentę uwielbiam , a tak podaną chetnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda! tak wiosennie :)
OdpowiedzUsuńświetna propozycja! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna pizza :)
OdpowiedzUsuńTrafiłaś idealnie, bo właśnie testujemy bezglutenowe spody do pizzy ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę , że trafiłam:-)
UsuńMasz świetnego bloga! Siedzę tu już od pół godziny i chłonę:) Zazdroszczę podróży:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa:-)
UsuńTo coś w sam raz dla mnie. U mnie ostatnio faza bez glutenu, więc szukam tego typu nowości :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pizze, samo zdrowie można się zajadać bez ograniczeń :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, absolutnie genialny pomysł na pizzę, więc przepis zapisuję :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowa i na pewno pyszna! :)
OdpowiedzUsuńZa oknem 80 cm sniegu a tu wiosna na talerzu ! jakie kolory! w niedziele zglosze sie na ochotnike do zrobienia sniadania rodzinie - choc zazwyczaj niedziele moje nie sa...:) Sliczny koszyczek na pomidory...
OdpowiedzUsuńabsolutny HIT! dla mnie:)
OdpowiedzUsuń