Tostadas
Bardzo lubimy kuchnię meksykańską i często robię coś, gdzie można podać guacamole. Dzisiaj proponuję tostadas - to małe chrupiące tortille z nadzieniem. Mogą być przekąską na każdą imprezę, a że karnawał w pełni więc myślę, że przepis się przyda. Zazwyczaj są to małe placuszki smażone na głębokim tłuszczu. Ja jednak opiekłam je z olejem w piekarniku. Były równie chrupiące, a z dodatkami naprawdę pyszne:-) Tostadas jada się w Meksyku, ale także w Ameryce Południowej.
Można przygotować różne nadzienia i składniki, a każdy sam może nakładać sobie wg swoich gustów. Na pewno nie może zabraknąć śmietany, która łagodzi ostry smak, a reszta dodatków to już dowolność kucharza, co przygotuje:-)
Składniki:
- gotowe placki tortilli,
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego ( ja użyłam mieszanego),
- 1 puszka czarnej fasoli,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g dyni pokrojonej w kostkę,
- kartonik pomidorów,
- 1 papryka wędzona chipolte,
- papryka słodka, papryka chilli (po łyżeczce),
- kmin rzymski, oregano (po łyżeczce),,
- sól, cukier
- Olej kukurydziany,
- 1-2 łyżki śmietany,
- kilka listków sałaty lodowej,
guacamole:
- 1-2 avocado,
- 1 pomidor,
- sok z limonki lub cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała cebula czerwona,
- śmietana lub jogurt naturalny,
- sól, pierz.
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażyć na łyżce oleju. Dodać przyprawy, wyciśnięty czosnek, pomidory, wodę. Poddusić 15 minut. Odcedzić fasolę i dodać do mięsa. Na 1 łyżeczce oleju podsmażyć chwilę dynię, dorzucić do sosu. Doprawić do smaku solą i cukrem, ewentualnie podlać wodą.
Avocado obrać i rozetrzeć widelcem, dodać pomidora pokrojonego w kosteczkę. Wcześniej należy zdjąć z niego skórkę i wypestkować. Wymieszać wszystko z cebulką, sokiem z limonki i czosnkiem. Rozrzedzić śmietaną, gdy jest za gęste.
Z tortilli wyciąć koła o średnicy 5-6 cm, skropić olejem. Wstawić na chwilę do piekarnika i zapiekać w temp. 180 stopni C, aby były chrupiące, do lekkiego zrumienienia.
Placuszki tortilli smarować guacamole, na to masę mięsną, kawałki sałaty i przyozdobić kleksem śmietany. Podawać od razu, albo każdy sam może sobie nakładać sosy i dodatki.
W moim guście, bardzo w moim guście!
OdpowiedzUsuńSą pyszne i takie miłe, bo na dwa kęsy!
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne kąseczki:)
OdpowiedzUsuńPorywam.....kilka ;)!
OdpowiedzUsuńBardzo atrakcyjne przekąski :) taka forma bardzo nam się podoba :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńPyszności i jeszcze pięknie się prezentują!! Chętnie skorzystam z przepisu :D
OdpowiedzUsuńDobry sposob z opiekaniem, , ale jeszcze bardziej podoba mi się obłożenie tortilli, no i co niemniej ważne , pięknie je pokazałaś.
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja :D
OdpowiedzUsuńa ja w guacamole jeszcze niewprawionam. Poćwiczę:)
OdpowiedzUsuńMniam, fantastyczna propozycja! Idealne na przegryzkę!
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska! Bardzo kusząco się prezentuje i już wiem, że będzie hitem następnej domówki u mnie :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba taka przekąska :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa przekąska, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńJuż zapisuje przepis, mam ogromna ochotę go wypróbować ponieważ i my jesteśmy miłośnikami kuchni meksykańskiej. Rzadko przygotowuje coś sama ponieważ w okolicy mamy fantastyczny "bar" który serwuje doskonałą prawdziwą, kuchnię meksykańską. Ale te placuszki bardzo mnie zainspirowały, a tam ich nie podają (na razie) :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne przekąski i nadzienie dla mnie. Imprezowe mega smaczne :-)
OdpowiedzUsuńurocze!
OdpowiedzUsuńJak to ślicznie wygląda! Bardzo jestem ciekawa, jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna propozycja na imprezy!
OdpowiedzUsuńwersja z piekarnika bardziej do mnie przemawia:)
OdpowiedzUsuń