Chleb pszenno - żytni z prażoną mąką
Czas tak szybko leci. I my znowu spotykamy się w naszej wirtualnej comiesięcznej piekarni, której tradycyjnie gospodynią jest Amber. Tym razem chlebek zaproponowała Jola z bloga Smak mojego domu, a pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek. Mile mnie zaskoczył. Myślę, że na stałe dołączy do domowego piekarniczego repertuaru. Zapraszam!
Przepis podaję za Jolą.
Składniki na zaczyn:
- 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
- 165 g mąki żytniej razowej
- 225 g wody
- Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej
- Składniki zasmażki:
- 120 g mąki żytniej
- 300 g zimnej wody
Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin).
Po tym czasie do ładnie przefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. Po czym dodajemy:
- 330 g mąki pszennej typ 650 (ja dałam typ 550)
- 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli
Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta.
Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy:
- 600 g mąki pszennej typ 650 (ja dałam typ 550)
Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki (lub dokładnie mieszamy drewnianą łyżką). Pozostawiamy na 20 min., aby odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami). Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzimy na kratce.
Zapraszam do pozostałych uczestników akcji na poczęstunek:
Akacjowy blog
Arnikowa kuchnia
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Małe kulinaria
Moje małe czarowanie
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Proste potrawy
Przy kuchennym stole
Pycha ciasta
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
Sto kolorów kuchni
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Zakalce mego życia
Arnikowa kuchnia
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Małe kulinaria
Moje małe czarowanie
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Proste potrawy
Przy kuchennym stole
Pycha ciasta
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
Sto kolorów kuchni
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Zakalce mego życia
Marzenko-mam podobne refleksje dotyczące włączenia tego przepisu na stałe do domowych wypieków. Pięknie się upiekł :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPorządny bochenek! :)
OdpowiedzUsuńJa też będę wracała do tego wypieku :)
Pychota! U mnie też zagości na dłużej! Dziękuję za marcowe chwile!
OdpowiedzUsuńMarzenko, pięknie Ci wyrósł. Nam też bardzo smakował.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny bochenek:)
OdpowiedzUsuńPiękny, wyrośnięty :) Dziękuję Marzenko za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek :)
OdpowiedzUsuńMiło było znowu razem piec, ładny i smakowity - pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPięknie się upiekł!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, a patent z prażeniem mąki super :)
OdpowiedzUsuńMarzenko,
OdpowiedzUsuńmiło mi bardzo, że znowu razem piekłyśmy chleb!
Pysznie Twój wygląda.
Zgodnie wszyscy piekący ten chleb , oceniają jako wspaniały, podpisuję sie pod tym gremialnym stwierdzeniem i upiekłam zaraz ponownie, choc zakwas mój nie pracuje jak trzeba.Pozdrawiam i do kwietniowego spotkania.
OdpowiedzUsuńAleż piękna skórka, fantastyczny ten chleb! :)
OdpowiedzUsuńAle wielgachny! taki prawdziwie domowy, świetny :)
OdpowiedzUsuńJa też upiekę go jeszcze nie raz.:)
OdpowiedzUsuńDo zobaczenia w kwietniowej piekarni!:))
Bardzo się ciesze, ze i Wam smakował chlebuś:) .... Przepięknie Ci się upiekł:) pozdrawiam i dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku:)
OdpowiedzUsuństrasznie podoba mi się wykorzystanie tej prażonej mąki! :)
OdpowiedzUsuńUdany wypiek daje radość, nawet większą niż przy udanym cieście, prawda ?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:) i dziękuje za wspólne pieczenie.
Prawdziwy domowy chleb- piękny. Dziękuję za wspólnie spędzony czas w naszej piekarni marcowej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Piękny bochen Ci wyszedł. Ten chleb jest naprawdę ekstra :)
OdpowiedzUsuńWidzę , że chleb uda się na medal i tak jak nam smakował
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądający miękisz i także wprowadziłem ten chlebek do co tygodniowego menu. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWspaniały miękisz i apetyczna skórka. Wspaniale wyglada Twój chleb. Po prostu kapitalnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
M.
Piękny bochen, do nastepnego cudnego wypiekania :-)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńAle wspaniały miękiszy :) Zazdroszczę! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńAleż okazały bochen, ze skórką jaką uwielbiam! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńa co zrobiłaś, że taka śliczna skórka Ci wyszła? piękny bochen, dzięki za wspólnie spędzony czas i do zobaczenia za miesiąc:)
OdpowiedzUsuńdodatek prażonej mąki mocno mnie zaintrygował, takiego chleba jeszcze nie piekłam
OdpowiedzUsuńPiękny chleb :)
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! Trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuń