Schab peklowany gotowany, podany z piklami


Wielkanoc coraz bliżej. Czas szybko mija i możemy już pomyśleć o przygotowaniu mięs i wędlin na nasz świąteczny stół. Nastawiłam już schab suszony z pończochy, który wymaga dłuższego czasu obróbki. Natomiast dzisiejsza propozycja może być przyrządzona na kilka dni przed Świętami.
Przepis na ten schab powstał z modyfikacji przepisu na wędlinę gotowaną 2 razy po 5 minut. Zanim jednak mięso było ugotowane najpierw marynowało się w mieszance przypraw w połączeniu z niewielką ilością soli peklowej. To dzięki niej i przyprawom nasza wędlina jest różowa i soczysta.


Gotowane mięso można podać z sosem tatarskim lub piklami. Obie formy sprawdziłam, a z czym je podacie? Wybór należy do Was:-)


Składniki:
  • 1,5 kg schabu w jednym kawałku,
Marynata:
  • 1/3 szkl. soli  + 0,5 łyżeczki soli  peklowej,
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu,
  • 3 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka tymianku suszonego,
  • łyżka czerwonej papryki słodkiej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 4-6 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę),
(mieszanka przypraw może być dowolna, kierujemy się własnymi upodobaniami),

dodatkowo na zalewę:
  • 2 litry wody,
  • 2 liście laurowe, 
  • 2 ziarna ziela angielskiego, 
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki majonezu.

na pikle:
  • 1 cukinia,
  • 1 marchewka,
  • 2 szklanki wody,
  • 0, 5 szklanki octu,
  •  5-7 łyżek cukru,
  •  sól,
  • 1-2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 papryczka chilli,
  • kilka ziaren gorczycy białej, 
  • kilka ziaren kolendry.
Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 24-36h. Po tym czasie przygotowujemy zalawę z  przyprawami i majonezem. Najlepiej na kilka godzin przed wyciągnięciem mięsa z marynaty. Całość zagotować i wystudzić. Rano do zimnej zalewy włożyć  mięso. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawić mięso w garnku do wystudzenia (najczęściej całe 24 h). Rano powtórzyć czynność, znów doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odstawić do ostudzenia.  Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjąć mięso.
Składniki zalewy do pikli gotować kilka minut, doprawić. Cukinię i marchewkę pokroić nożykiem do warzyw w cienkie plasterki wzdłuż. Wrzucić do przestudzonej zalewy. Odstawić na kilka godzin.




Wielkanocne Smaki - edycja V

Komentarze

  1. Pięknie wygląda i na pewno świetnie smakuje! Muszę kiedyś zrobić, bo nabrałam apetytu od oglądania Twoich zdjęć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny schab! Muszę taki zrobić na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, doskonała wędlinka! Pikle bardzo kuszą z tego słoiczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie mięsko... i ta skórka z wierzchu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj dawno nie robiłam takiej wędlinki.
    Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. schab wygląda świetnie, a w sumie pracy nie aż tak wiele ....
    pozdrawiam! dawno mnie nie było, wiele pyszności widzę mnie ominęło, nadrabiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny schabik!
    Domowa wędlina jest też moim konikiem.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. no , wygląda zawodowo! gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Perfect post and perfect food! Yummy!!!
    Kisses from Spain.
    Xoxo, P.

    My Showroom




    OdpowiedzUsuń
  10. W podobny sposób robiłam też szynkę i pierś z indyka. Bardzo smaczne.
    Bardzo zaciekawił mnie schab z pończochy - może taką wersję przygotuję na Święta?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe wędliny są najlepsze. A i pikle super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie mnie zachęciłaś, nie znałam tego sposobu przygotowania, chętnie skorzystam.
    A schab suszony też już nastawiłam. Z wiosennym pozdrowieniem.

    OdpowiedzUsuń
  13. I taki zrobie na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam taki schabik! U mnie szybko znika, więc nie używam peklosoli :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawy przepis :) Chętnie wypróbuję , bo zdecydowanie wolimy domowe wędliny od kupowanych :) Marzenko-czy próbowałaś usunąć swój wpis z pomylonym zdjęciem ? pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo lubię przygotowywać domowe wędliny :) schab wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Schab <3 Aż ślinka cieknie no i te pikle <3 Te kolory !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne