Zaskakujące połączenia smakowe czyli czekoladowe warsztaty
Pod koniec lutego miałam okazję być zaproszona przez firmę
Kupiec na warsztaty czekoladowe pod hasłem „Zaskakujące połączenia smakowe”
organizowane przez Akademię Smaku Bosch, gdzie o nasze doznania smakowe dbali
szefowie Piotr Chylarecki i Paweł Kibart.
Centrum Domowych Inspiracji bardzo mile mnie zaskoczyło. Piękny, nowoczesny wystrój i dobrze przygotowane sprzętowo miejsce
na warsztaty. Oprócz tego sponsorzy
(Wawel, Kupiec, Bonduelle, Frisco.pl, Bosch)
zadbali o wszystkie dodatki niezbędne do przygotowania wszystkich
dań. W showroomie zostaliśmy podzieleni
na 4 zespoły, które odpowiadały za jedno
zadanie. Zanim przystąpiliśmy do pracy nastąpiła degustacja czekolady
przygotowanej na tę okazję przez firmę Wawel. Zostaliśmy poinstruowani
przez eksperta czekolady Piotra o
walorach smakowych poszczególnych rodzajów czekolady (gorzkiej 90% COCOA, gorzkiej ze skórką pomarańczową
ORANGE 70% COCOA oraz gorzkiej klasycznej 70% COCOA).
Szef uczulał nas
na odmienność smaków i wskazywał najlepsze połączenie z różnymi owocami czy składnikami
wytrawnymi. Powiem Wam, że nigdy aż taka
odważna w połączeniach nie byłam, tym
bardziej nie mogłam się doczekać efektów końcowych;-)
Nasze menu wyglądało tak:
– wędzona pierś z gęsi z sorbetem z buraka z czekoladą gorzką z pomarańczami,
– krem z kalafiora, ser gorgonzola, chips z gorzkiej czekolady,
– pierś z kaczki, sos z gorzkiej czekolady, chilli, marakui i imbiru, smażone warzywa,
– brownie z kaszą gryczaną, musem czekoladowym i kremem śmietankowym podane z orzechami laskowymi prażonymi w karmelu.
– krem z kalafiora, ser gorgonzola, chips z gorzkiej czekolady,
– pierś z kaczki, sos z gorzkiej czekolady, chilli, marakui i imbiru, smażone warzywa,
– brownie z kaszą gryczaną, musem czekoladowym i kremem śmietankowym podane z orzechami laskowymi prażonymi w karmelu.
Nasz zespól pod okiem Pawła Kibarta przygotował przystawkę, a mianowicie
wędzoną pierś z gęsi z pęczakiem na szpinaku z sorbetem z buraka i gorzkiej
pomarańczowej czekolady. Brzmi nieźle prawda? I smakowało bardzo przyjemnie.
Miłym zaskoczeniem była zupa krem z kalafiora z chipsem
czekoladowym;-)
Poniżej zdjęcie dania głównego - pierś kaczki na warzywach chińskich w sosie z marakui, imbiru i czekolady.
Ale wszystkich najbardziej urzekł deser, a mianowicie brownie z kaszą gryczaną
, które było zaserwowane w 2 wersjach z różnych czekolad. Niedługo mam nadzieję przygotować go u siebie
i zaprezentować przepis, bo naprawdę jest godny uwagi;-) Zwłaszcza dla mnie, która nie
cierpi kaszy gryczanej zmienił podejście do niej;-)
Poniżej zdjęcia z warsztatów udostępnionych przez
organizatora.
Wszystkie zdjęcia prezentowane w poście otrzymałam od Bosch Home Polska.
Pragnę podziękować organizatorom za wspaniałą lekcję łączenia
niebywałych smaków, za udostępnienie zdjęć i przemiłą atmosferę. Była to bardzo miła przygoda, dzięki której
poszerzyłam grono znajomych, których łączy wspólna pasja. No i dziękuję naszym
szefom kuchni za przekazaną wiedzę, którą na pewno będę starała się
niejednokrotnie wykorzystać u siebie w kuchni.
Prawdziwa czekoladowa uczta :)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa tego deseru! Koniecznie go pokaż! :)
Wypatrzyłam Cię na 2 zdjęciach ;)
OdpowiedzUsuńJa też, ja też.:)
UsuńBadzo lubię takie nieoczywiste kompozycje smakowe.
OdpowiedzUsuńCzekolada to nie tylko słodycz.
A meksykański kurczak Mole to moja ulubiona czekoladowa potrawa.
Bardzo czekoladowe spotkanie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTa wędzona pierś gęsi jest baaardzo kusząca!
OdpowiedzUsuńCzekam na przepis na deser.
Może dzięki dodatkowi kaszy gryczanej, którą ubóstwiam, polubię w końcu czekoladę.;))
Żałuję, że nie jeżdżę na takie warsztaty :) Świetna sprawa!
OdpowiedzUsuńByłam na takich, ale z Lindtem, też były fajne :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę takich warsztatów <3
OdpowiedzUsuńWarsztaty, że palce lizać ;)
OdpowiedzUsuńJa też tam byłam ;) ciasto było spoko :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności i jak tutaj być na diecie, jak tu tak obłędnie na tych warsztatach.Czekolada na wytrawnie coś dla mnie
OdpowiedzUsuń