Jaglanka ze szpinakiem i jajkiem
Zostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie FRoSTY "Wiosna z FRoSTĄ". Podjęłam z chęcią to wyzwanie, bo ich produkty często używam w swojej kuchni, zwłaszcza szpinak, do którego mam słabość, i to on został bohaterem mojego dania.
Przygotowałam pyszną jaglankę z dodatkiem szpinaku, którą po zapieczeniu z jajkiem można podać jako lekki wiosenny obiad, bo przecież ta pora roku sprawia, że chcemy jeść lekkie dania, aby nabrać formy po zimie. Może być również propozycją zdrowego śniadania. Wybór pory dnia do zaserwowania tej potrawy pozostawiam już Wam:-)
- 50 g kaszy jaglanej,
- 50 g amarantusa,
- masło,
- szpinak w liściach firmy FRoSTA,
- 1 łyżka śmietany 18% tł.,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- 1-2 jajka.
Zagotować
wodę, wsypać wypłukaną kaszę i amarantus, dodać 1 łyżeczkę masła, lekko posolić. Gotować około 20
minut. Wystudzić. Szpinak wcześniej sparzony odcedzić i około 100 g podsmażyć na łyżeczce masła, dodać śmietanę, wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko razem. Nałożyć
do foremek żaroodpornych wysmarowanych masłem. Zapiekać
około 10-15 minut w temp. 190 stopni C, następnie wbić jajko na wierzch, posolić. Zapiekać kilka minut do ścięcia białka. Przed podaniem oprószyć pieprzem.
Uwaga: Jeśli danie podajemy na obiad zapiekamy wszystko w większej formie i wbijamy 2 jajka. Jeśli natomiast na śniadanie, to zapiekamy w dwóch mniejszych foremkach i wbijamy po jednym jajku.
O kurczę, to wygląda tak wspaniale, że chyba zaraz sobie przyrządzę :))
OdpowiedzUsuńJestem ZA ! Ale zamiast masła użyję oliwy, zrobię sobie. :)
OdpowiedzUsuńjaglanka u mnie na porządku dziennym ale zwykle na słodko, muszę spróbować w tej wersji
OdpowiedzUsuńMarzenko, pysznie to wymyśliłaś! Doskonałe danie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPopisowe, wspaniałe danie, zwycięzca! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie:) Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńPyszne i pożywne śniadanie - takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńKocham jaglankę ale takiej wytrawnej wersji jeszcze nie jadłam :) Jest też mój ukochany szpinak i jajko :) Zrobię w weekend :)
OdpowiedzUsuńtak podanej jeszcze nie jadłam, brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńKapitalne to! Wszystko, co lubię, w jednej miseczce!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekane jajka!;)
OdpowiedzUsuńmmm smaczne połączenie :) jajko i szpinak to para idealna! :)
OdpowiedzUsuńidealne połączenie i jak ślicznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńod samego patrzenia na zdjęcia ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńmmmm... wygląda pysznie! super pomysł!
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy sposób na podanie jajka :)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancka, zdrowa i pyszna zapiekanka. Porywam pomysł.
OdpowiedzUsuńPomysłowo i zdrowo :) Jadłabym :)
OdpowiedzUsuńŚwietne i nawet mam Frosty szpinak więc jutro jem;)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na zdrowy posiłek!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Warto zrobić test.
OdpowiedzUsuń