Saltimbocca
Uwielbiam ten okres, kiedy mogę zrywać świeże zioła z mojego tarasowego ogródka. Szczególnymi względami darzę szałwię. Gnocchi dyniowe bez masła szałwiowego nie smakują tak jak mają smakować. Kurczak grillowany z listkami wciśniętymi w mięso zawsze sprawia, że moje kubki smakowe wariują. Zresztą podobnie reagują, gdy jem saltimboccę - cielęce kotleciki duszone w winie - prawdziwe arcydzieło włoskiej kuchni. Spróbujcie koniecznie, a nie pożałujecie!
Składniki:
- 8 kotletów cielęcych ( ja miałam z polędwicy cielęcej),
- 8 listków szałwii,
- 8 plastrów szynki suszonej długodojrzewającej,
- 100 - 150 ml białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki masła,
- sól, świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
Kotlety lekko rozbić ręką ( w przypadku polędwicy), doprawić solą i pieprzem (z tym , że sól dałam tylko z jednej strony, tej bez szynki). Na każdym kotlecie położyć szynkę i listek szałwiowy. Spiąć wykałaczką. Rozgrzać masło i podsmażyć z obu stron mięso, następnie wlać wino i odparować do uzyskania gęstego sosu.
Ależ to pięknie wygląda! Ja także jestem wielbicielką mięsa z szałwią :))
OdpowiedzUsuńjako typowy mięsożerca pragnę wprosić się na taki posiłek:)))
OdpowiedzUsuńja też :) pozdrawiam Was!
UsuńAle smakowicie to wygląda! Z wielką chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTakie pływające żaglówki- no nie wiem tak mi sie skojarzyło. Ale pysznie:)
OdpowiedzUsuńDo saltimboki przymierzam się już od tak dawna, że już zapomniałam, że się przymierzałam :/
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!
Boszszsz. Cudo. Nie mam szałwi w ziołach. Jutro lecę po sadzonkę:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie. Pachnie aż u mnie... Uwielbiam zioła dodane w potrawach :)
OdpowiedzUsuńAż tutaj czuję ten zapach :D
OdpowiedzUsuńŚwieże zioła to zupełnie inny wymiar smaku.:)
OdpowiedzUsuńMoja kilkuletnia szałwia niestety dokonała żywota, ale na jej miejscu już jest nowa, bo bez szałwii nie ma lata!:)
Ależ pięknie udało Ci się to uchwycić w obiektywie :)
OdpowiedzUsuńNa sam widok tego cuda moje kubki smakowe oszalały! ;;)
OdpowiedzUsuńPysznosci!
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis! Wygląda przepysznie to mięsko :)
OdpowiedzUsuńwyglada oszalamiajaco !
OdpowiedzUsuń