Chleb Toskański
I nadszedł czas na kolejne spotkanie w naszej wirtualnej piekarni. Nie ukrywam, że tęsknię i czekam z niecierpliwością na te comiesięczne propozycje. Tym razem chleb Toskański wybrała dla nas Amber Jakbym się przeniosła do winnicy z zeszłorocznych wakacji...Jak miło:-) Maczany w oliwie lub oblany nią obficie...Cudo!
Składniki:
- 1000g mąki typu 00
- 700ml ciepłej wody
- 50g oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- 4,5 łyżeczki suszonych drożdży
- Ja dodałam sól (10 g na tę ilość ciasta).
Przygotowanie:
1. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Należy pamiętać, że woda ma być tylko lekko ciepła.
2. Umieścić mąkę na blacie i dodawać po trochu wodę z drożdżami , a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać przez co najmniej 10 minut.
3. Włożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na nie mniej niż na 2 godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest wyrośnięte (powinno podwoić swoją objętość), trzeba je jeszcze raz zagnieść na blacie podsypanym mąką, a następnie podzielić je na dwie lub więcej części, uformować bochenki, przykryć ponownie wilgotną ściereczką i pozwolić odpocząć przez godzinę.
4.Umieścić bochenki w piecu w temperaturze 230 ° C i piec przez około 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 200 ° C, aż chleb zbrązowieje.
Uwaga!
Główną cechą toskańskiego chleba, oprócz braku soli, jest to, że musi być szczególnie miękki w środku. Wymaga to długiego wyrastania. Aby uzyskać toskański chleb miękki w środku , ciasto musi być bardzo miękkie. Dlatego ilość wody jest większa w porównaniu do innych przepisów na chleb.
Jak uzyskać chrupiacą skórkę? Gdy chleb jest upieczony, wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb wewnątrz przez kolejne 10 minut. Wyjąć i ostudzić.
Kolejna wskazówka, aby uzyskać chrupiący chleb: umieścić naczynie z wodą w piekarniku i pozostawić go tam w pierwszym etapie pieczenia (20 minut).
Chleb dobrze się przechowuje przez kilka dni w papierowej torebce lub owinięty w pergamin.
Uwagi: ja swój chleb wyrabiałam w mikserze, dodałam sól i robiłam z połowy ilości składników.
Chleb Toskański piekli:
Pycha, pycha! Jaki ładny okrąglutki ;)
OdpowiedzUsuńU mnie tym razem różne dziwne kształty powychodziły ;)
Piękny bochenek, z prostymi dodatkami smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, ja też dałam sól :) Pozdrawiam
Jutro próba na zakwasie orkiszowym....orkiszowy chlebek. Chętnie spróbowałabym tego Twojego, bo wygląda baaardzo smacznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJutro próba na zakwasie orkiszowym....orkiszowy chlebek. Chętnie spróbowałabym tego Twojego, bo wygląda baaardzo smacznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo smaczny wypiek! Piękny upiekłaś! Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńU mnie też z dodatkiem soli.;)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się udał Marzenko!
Przepięknie Ci się upiekł!
OdpowiedzUsuńI oliwa to idealny dodatek do tego chleba.
Dziękuję!
Dobrego domowego chlebka nigdy dość:) Twój wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńWspaniale wyrósł :D
OdpowiedzUsuńPiękny:)muszę wypróbować upiec chleb na drożdżach instant:)
OdpowiedzUsuńZ oliwą prezentuje się idealnie.
OdpowiedzUsuńChyba większość robiła z dodatkiem soli, ja też...dzieki za wspolne pieczenie..
OdpowiedzUsuńJaki piękny! Idealny :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuń