Ciasto kruche ze śliwkami
Bardzo dużo śliwek ułożonych prawie na stojąco, żeby się więcej zmieściło...
Pamiętam jak układałam owoce dzień w dzień przez całe wakacje podczas mojej pracy w piekarni monachijskiej każdego roku...To były piękne studenckie czasy:-) Wtedy nie mogłam już patrzeć na Zwetschgenkuchen, a teraz jesienią lubię do niego wracać:-)
Składniki:
- 10 dkg masła,
- 10 dkg cukru,
- 15-20 dkg maki,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 80 dkg śliwek,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- płatki migdałowe do posypania.
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia,
cukier, posiekane masło. Wbić jajko, wymieszać i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto
rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i
obsypanej bułką tartą. Ponakłuwać widelcem. Śliwki wypestkować i układać
pionowo ciasno na cieście. Posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałowymi.
Piec w 190 stopniach C 50-60 minut.
Skorzystam z tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńJa tez z niego skorzystam. Bardzo lubie sliwki. I kruche ciasto:)
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne - kruche plus śliwki! Mniam :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, to ciasto jest idealne! Pełne śliwek!
OdpowiedzUsuńCudowna klasyka!
OdpowiedzUsuńU mnie w kolejce do zrobienia.
Dopiero co upiekłam drożdżowe ze śliwkami, a Ty już kusisz kruchym,
OdpowiedzUsuńale cóż zrobić, skoro śliwki takie pyszne i oprzeć się im nie można.:)
Już sobie wyobrażam ten zapach, mmm... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kruche ze śliwkami, jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńale dziś za mną chodzi takie śliwkowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to Twoje ciasto:) Porywam kawałek.
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda bardzo apetycznie. Zabiorę sobie przepis i z chęcią je zrobię :-)
OdpowiedzUsuń