Sałatka bawarska z kiełbasy - Wurstsalat
Jeden wniosek mi się nasuwa z pobytu w Niemczech. Mianowicie nasi sąsiedzi to fani parówek i mortadeli;-) Widziałam jak w knajpach większość zajadała Wurstsalat popijając piwem i zagryzając preclem:-). Tam mi to bardzo smakowało;-)
Składniki:
- kawałek dobrej jakości mortadeli,
- 1 cebula,
- sos winegret ( np. taki jak tu).
Przygotowanie:
Mortadelę pokroić w talarki lub półtalarki, dodać cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać całość z sosem winegret. Odstawić na minimum 0,5 h do lodówki.
Czyli Niemcom niewiele do szczęścia trzeba ;)
OdpowiedzUsuńA ja zawsze lubiłam mortadelę :)
Ostatnio jadlam mortadele jak bylam w podstawowce, oczywiscie panierowana i smazona. Przez ten czas sie nawet nie zastanawialam, czy nadal jest w sprzedazy. Cos mi sie zdaje, ze chetnie bym zjadla taka salatke zagryzajac ja chlebem.
OdpowiedzUsuńBeda inne niemieckie przepisy? Ja tak mam, ze jak skads wracam przez jakis czas gotuje w duchu tego kraju.
Z mortadeli to oszukane kotlety lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńjaka to dobrej jakości mortadela Marzenko? ciekawa sałatka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie bardzo proste przepisy. Do tej sałatki idealnie pasują ogórki kiszone :)
OdpowiedzUsuńMieszkam w Niemczech 5 lat i jeszcze nie słyszałam o tej sałatce :)
OdpowiedzUsuńNiemcy to fani kiełbasy w ogóle.
OdpowiedzUsuńDobrą mortadelę lubię, tylko w Polsce o nią trudno...
Jeżeli dostanę to zrobię Twoją sałatkę.
Pozdrowienia!
Ooo jaka ciekawa sałatka :) Z mortadeli? Wow!
OdpowiedzUsuńCałkiem konkretna ta sałatka :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie dzisiaj jadłem podobną sałatkę -właśnie w Niemczech.Z tą różnicą,że przepis był wzbogacony.Spróbujcie dodać pokrojone w słupki ogórki konserwowe oraz ser żółty/org.szwajcarski/także pokrojony w słupki.Do winegre była dołożona musztarda oraz sok z ogórków oraz odrobina wody mineralnej/szprudel/Smakowała mi!
OdpowiedzUsuńTaki przepis jest w Bawarii podawany. Korniszony muszą być, a ser wg.uznania.I woda z ogórków, olej, musztarda i cebula w piórka. Można to też zrobić z parówek lub serdelków. I sałatka niemal pływa w zalewie.
OdpowiedzUsuń