Bułeczki drożdżowe muffinkowe z cynamonem i jabłkami
Z przyjemnością wzięłam udział w dzisiejszej akcji "Wypiekanie na śniadanie". Skusiły mnie te aromatyczne bułeczki, bo tam gdzie cynamon i jabłka pysznie być musi;-)
Przepis mówi o wykorzystaniu formy na muffinki, ale jak ktoś jej nie posiada, to również może upiec je jako bułeczki drożdżowe, ułożone na blasze. Nie zmniejszy to absolutnie ich walorów smakowych. Zapraszam na ich skosztowanie:-)
Przepis na te cynamonowe bułeczki zaczerpnęliśmy z bloga Bereniki.
Przepis na te cynamonowe bułeczki zaczerpnęliśmy z bloga Bereniki.
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 15g drożdży
- 125ml mleka
- 1 żółtko
- 3,5 łyżki cukru
- 30g masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 średniej wielkości jabłka
- 1 czubata łyżka cynamonu
- 1 czubata łyżka cukru
- 40g masła
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny do skropienia jabłek
Dodatkowo:
- cukier do posypania ciasta
- 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta
masło i mąka do formy
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie
- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy
- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto
- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)
- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie
- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać
- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku
- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną
- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)
- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)
- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku
- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką
- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)
- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry
- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem
- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)
- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem
We wspólnym wypiekaniu udział wzięli:
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Wiosenka - Eksplozja smaku
Patrycja - Patison w kuchni
Iza - Smaczna Pyza
Jola - Smak mojego domu
Justyna - Gotowanie i pieczenie
Dorota - Moje małe czarowanie
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Wiosenka - Eksplozja smaku
Patrycja - Patison w kuchni
Iza - Smaczna Pyza
Jola - Smak mojego domu
Justyna - Gotowanie i pieczenie
Dorota - Moje małe czarowanie
Kasia - Mia Cucina
Alina - Ala piecze i gotuje
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Marzena - Zacisze kuchenne
Marzena- Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Magda - Magdalena w kuchni
Małgorzata - Smaki Alzacji i nie tylko
Monika - Matka wariatka
Joanna - zdjęcie na FB
Kasia - Kasia in the kitchen
Ania - Everyday flavours
Marzena- Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Magda - Magdalena w kuchni
Małgorzata - Smaki Alzacji i nie tylko
Monika - Matka wariatka
Joanna - zdjęcie na FB
Kasia - Kasia in the kitchen
Ania - Everyday flavours
Marzenko, dziękuję za pyszne wspólne wypiekanie :).
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuje Marzenko za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe muffinki, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, patrzac na te Twoje muffinki, zaluje, ze u mnie juz nic nie ma! chyba znowu je popelnie... dziekuje za wspolne pieczenie)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejne wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńMuffinki wspaniałe, dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAsa_6niebo
Dziękuję za udział we wspólnym pieczeniu :) Wyglądają przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńCudne :) Jadłabym z przyjemnością!
OdpowiedzUsuńUrocze!
OdpowiedzUsuńPiekłam podobne ze szwedzkiego przepisu...
Jesienne... :)
OdpowiedzUsuńPiękne muffiny! Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńWspaniale upieczone! Bardzo kuszą :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie :).
OdpowiedzUsuńmmmmmm, mruczę jak na nie patrzę, i żałuje że nie ma ich u mnie:)
OdpowiedzUsuńCudowne drożdżówki :) Fantastyczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam Kasia.in
OdpowiedzUsuńSą cudowne i mega apetyczne:) Dziękuję za wspólne kulinarne spotkanie:)
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe, jabłka i cynamon-pyszne połączenie :) Przymierzam się już od dłuższego czasu, żeby wziąć udział w wypiekaniu i jakoś mi zawsze czasowo nie pasuje...ale mam nadzieję, że kiedyś też się włączę. Pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńUch, piękne, dopiero co robiłam podobne, pycha. gdzie Wy się zmawiacie na wspólne wypiekanie, ja tez chcę:)
OdpowiedzUsuń