Sałatka z brukselki
Jedliście kiedyś brukselkę na surowo? Nie? Ja też nie;-) Przez przypadek w necie oglądnęłam jak robi z nią sałatkę Martha Stewart. Bardzo mnie zaintrygowała, a że w lodówce akurat miałam jej zapas to od razu wzięłam się do roboty. Zabrakło u mnie tylko uprażonych pestek dyni, ale poprawię się następnym razem. Moja uwaga jest taka, żeby dużo wcześniej ją przygotować, żeby listki polane sosem zdążyły zmięknąć, bo u mnie były dość twardawe. Wg mnie można też poszatkować brukselkę.
Składniki:
- 30-40 dkg brukselek,
- 2 łyżki pestek dyni ( pominęłam ),
- 1 awokado,
sos:
- drobno starta skórka z 1 cytryny (1 łyżeczka) plus 1,5 łyżki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki musztardy Dijon
- 3 łyżki oliwy extra virgin oil
- gruba sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać ubijaczką skórkę i sok z cytryny oraz musztardę. Stopniowo dodawać oliwę, ubijać do powstania gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Brukselkę umyć i rozdzielić na pojedyncze liście. Uprażyć na suchej patelni pestki dyni. Delikatnie wymieszać listki z awokado pokrojonym w kostkę, polać sosem i posypać pestkami dyni.
Też widziałam ten program i zainteresowała mnie tą surową brukselką :) Pozdrawiam pysznie
OdpowiedzUsuńwiesz co? to może być dobre :)
OdpowiedzUsuńprosto, a jak smacznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam brukselkę, więc chętnie spróbuję :D
OdpowiedzUsuńBrukselka na surowo to i dla nas coś nowego :) ciekawe połączenie smaków :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńTrauma z dzieciństwa, brukselka nie wchodzi w żadnej postaci:(
OdpowiedzUsuńA to mnie Marzenko zaskoczyłaś tym przepisem, jestem bardzo ciekawa smaku :-)
OdpowiedzUsuńBrukselek na surowo nie jadłam, ale będę musiała spróbować, bo ugotowane uwielbiam ;) A Twoja sałatka wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńPróbuję sobie wyobrazić smak, na pewno jest ciekawy, ale chyba wolałabym choć lekko sparzyć tę brukselkę :)
OdpowiedzUsuńa ja nigdy nie jadłam brukselki :(
OdpowiedzUsuńAle sałatka wygląda nieziemsko! ;)
O! Genialny pomysł.. przy okazji muszę wypróbować, ponieważ zaciekawiłaś mnie smakiem surowej brukselki :)
OdpowiedzUsuńkolejny dobry przepis z brukselką, chyba w końcu się skuszę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brukselkę i myślałam, że jadłam ją już pod każdą postacią, a tu taka niespodzianka! :) Bardzo ciekawa propozycja.
OdpowiedzUsuńGotowanej brukselki nienawidzę, surową uwielbiam, myślę, że taka sałatka bardzo by mi smakowała.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, to dla mnie nowość, chociaż oczywiście gotowana brukselkę jadłam i jest pyszna. Myślisz, że sos zmiękczy kapustkę?
OdpowiedzUsuń