Ciasto dyniowe z jabłkami
Specjalistką od ciast nie jestem i raczej nie piekę słodkich deserów. Dostałam od kolegi dynię - taką 10-kilową. Był jeden warunek, musiałam ją sobie sama odebrać. Wieczorem wyciągnęłam męża, aby pomógł mi taszczyć podarunek. Oczywiście nie obeszło się bez zaproszenia na ciepłą herbatę i gospodyni poczęstowała nas smakowitym, piernikowym ciastem - jak się domyślacie dyniowym;-) Po przełknięciu pierwszego kęsa już wiedziałam, że nie będzie spokoju w domu i trzeba będzie piec;-) No i voilà!
W prawdzie różni się od tamtego, bo jest z dodatkiem jabłek, ale na pewno nie przeszkadza to w odbiorze smakowym. Wspaniałe, wilgotne, aromatyczne, jesienne, dyniowe ciacho...
Składniki:
- 1 szkl. puree dyniowego,*
- 2 szkl. mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie,
- 1 łyżeczka sody,
- 4 jajka,
- 1 szkl. oleju,
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 3 jabłka.
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem dodając olej, puree dyniowe, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać przyprawy. Ciasto wylać na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Powtykać plasterki obranych jabłek. Piec około 50 minut w 180 stop. C.
* Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do garnka, zalać odrobiną wody i prażyć aż będzie miękka. Zmiksować dynię blenderem na jednolita gładką masę. Odstawić do wystudzenia.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła to ciacho :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Pyszne ciacho Ci wyszło, porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię dyniowe cudeńka :) takie ciacho to prawdziwe niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńsuper. dyniowe jest pyszne, ja osobiscie uwielbiam wrecz sernik z dyniowym puree. cudo :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho :) Muszę zrobić takie z jabłkami.
OdpowiedzUsuńZ pewnością jest pyszne. Połączenie korzennego ciasta z dynią i jabłkami to świetny mariaż :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńprzepysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smakowicie. I pewnie tak samo pachnie i smakuje ...:)
OdpowiedzUsuńPo prostu cudowne :-)
OdpowiedzUsuńjak to nie jesteś? wygląda obłędnie.. :)
OdpowiedzUsuńi to z takimi dodatkami ;)
Wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować.
Jak pięknie wyrosło! :>
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha!
Piekłam parę dni temu, przepis nieco inny : dynia starta na tarce. Nie przepadam za piernikami, ale ten rodzaj placka bardzo mi pasuje.
OdpowiedzUsuńTwoje wzbogacone o jabłka : świetne.
Pozdrawiam.
Fajne ciasto, az zachcialo mi sie czegos slodkiego :-)
OdpowiedzUsuńSuper prosty przepis, ale chyba miało być 180 stopni pieczenia? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Tak, bardzo dziękuję - już poprawione:-)
Usuń