Makowiec zawijany
W okresie świąteczno - noworocznym makowiec rządzi w naszym domu. I odkąd pamiętam, tylko taki był pieczony. Nie udało mi się go wrzucić przed świętami, bo piekłam w ostatniej chwili. Na prośbę sąsiadki podaję go dzisiaj, żeby był na zaś ;-) Z podanej porcji wychodzą 3 makowce. Zazwyczaj dzielę i zamrażam, żeby wyjąć przy jakiejś okazji. A że dziś są moje urodziny i okazja jest - to proszę się częstować:-)
Składniki na 3 makowce:
- 3,5 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 0,5 kostki masła,
- 8 dkg drożdży,
- 1 szkl. mleka,
- 3 żółtka,
- szczypta soli,
- 1 białko + łyżeczka mleka do posmarowania ciasta,
masa makowa
- 600 g maku suchego mielonego,
- mleko,
- 1 łyżka masła,
- 1 szkl. cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 2 białka,
- skórka z 1 cytryny,
- skórka z 1 cytryny,
- cukier waniliowy,
- 200 g posiekanych bakalii (orzechy włoskie, migdały, ewentualnie rodzynki),
lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 – 4 łyżki gorącej wody,
3 – 4 łyżki gorącej wody,
odrobina soku z cytryny.
Przygotowanie:
Przygotować masę makową:
W rondlu roztopić masło, dodać cukier, miód, mak i bakalie. Podlać mlekiem, żeby miał dobrą konsystencję. Smażyć kilka minut minut ciągle mieszając. Masę schłodzić, dodać ubite na sztywno białko. Wymieszać i
odstawić. Podzielić na 3 części.
Przygotować ciasto drożdżowe:
Do 100 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, posypać
łyżką cukru wymieszać. Dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał gęstość
śmietany, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10-15
minut). Zaczyn powinien podwoić swoją objetość. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę, wlać do miski z
mąką i rozczynem, dodać resztę mleka, sztyptę soli. Powoli wlewać
stopione, ciepłe masło, wyrabiać ok. 5 minut, ciasto powinno być
gładkie, lśniące i elastyczne.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1
godz.w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko na
stolnicy wysypanej mąką i podzielić na 3 równe części. Każdą z nich
krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na prostokąt. Białkiem wysmarować powierzchnię.
Masę makową równomiernie rozłożyć na
rozwałkowanych płatach ciasta zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni
od brzegów. Ciasto zwinąć ciasno w rulon,zaczynając od dolnego, długiego brzegu. Boki podwinąć pod spód. Zrobić 3 makowce. Posmarować białkiem.
Każdy makowiec owinąć papierem do pieczenia
zostawiając trochę wolnej przestrzeni, przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie. Piekarnik rozgrzać do 185°C (funkcja góra / dół), piec ok. 40 - 50
minut do złotobrązowego koloru. Gotowe ciasto wyjąć
z piekarnika, rozciąć od góry papier, przestudzić. Przygotować lukier z podanych składników. Posmarować przestudzone makowce.
Wygląda bardzo atrakcyjnie, no ale trudno się dziwić - Mistrzyni piecze. Ciekawi mnie jak tych "poduszek powietrznych" unikasz, bo w życiu takiego przekroju nie widziałam. A co urodzin, to życzenia mniej wirtualne Ci złożę. Pozdrawiam i miłego świętowania, Solenizantko. Aga
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńU nas też makowiec jest w święta, ale nie rządzi...
Wszystkiego najlepszego z okazji Twoich urodzin!
Najlepsze życzenia zarówno na Nowy Rok, jak i urodzinowe !
OdpowiedzUsuńU nas makowce również rządzą w okresie Świąt, jednak tym razem ze względu na walkę z kilogramami połówki z dwóch ciast z makiem zostało wybrane jedno: marcepan.
Serdeczności.
Muszę w końcu się odważyć i taki upiec. Piękny ci wyszedł, uwielbiam taki :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńJeszcze raz, wszystkiego dobrego :*
Makowiec perfekcyjny :) Najlepszego :)
OdpowiedzUsuńPo prostu pysznie, bardzo lubię makowca :-) najserdeczniejsze życzenia urodzinowe :-)
OdpowiedzUsuńU nas też makowiec zawsze musi być :)
OdpowiedzUsuńA z okazji urodzin życzę Ci aby kulinarna wena twórcza nigdy Cię nie opuszczała, byśmy mogli cieszyć oczy przepięknymi zdjęciami na Twoim blogu i inspirować się Twoimi przepisami. Wszystkiego najlepszego :)
Wszystkiego najlepszego!!! A makowiec wspaniały, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, taki makowiec nie tylko w święta chętnie zjem :) Wszystkiego najlepszego!!
OdpowiedzUsuńKochana, najlepsze życzenia! Dużo zdrówka, szczęści i samych pogodnych dni!
OdpowiedzUsuńA makowiec wspaniale upieczony!
Buziole!
Piękny jest :D
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, skorzystam z przepisu ❤️
OdpowiedzUsuń