Hot Dogi z sałatką
Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "
Mam już u siebie bułki na Hot Dogi, ale z dodatkiem mleka w proszku. Ostatnio jednak miałam problem z jego zakupem. Kiedy w akcji " Wypiekanie na śniadanie" pojawiła się propozycja na te bułki, chętnie podjęłam się ich wypieku. Chrupiące, powiedziałabym expresowe i bardzo smaczne. Z tego ciasta można również zrobić bułki na hamburgery. Naprawdę polecam!
Składniki na bułki:
- 1,5 szklanki mleka,
- 55 g masła,
- 650 g przesianej mąki pszennej,
- 15 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- jajko lub białko do posmarowania,
- sezam, mak lub czarnuszka do posypania.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i odstawić, żeby zaczyn ruszył - jakieś 10 minut powinno mu wystarczyć.
Do rondla wlać pozostałe mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować.
Do miski miksera wsypać 1,5 szklanki przesianej mąki, cukier i sól, dodać zaczyn drożdżowy i miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta. Następnie wbić w ciasto jajko i dobrze wymieszać. Do tego dolać gorące mleko z masłem ciągle miksując. Następnie dodawać po niewielkiej porcji mąki - 1/2 szklanki, za każdym razem dobrze wyrobić ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne ( cały czas wyrabiałam mikserem).
Wyrobione ciasto podzielić na 10 miarę równych części i uformować z
nich wałeczki lub kuleczki - w zależności od tego co zamierzamy z nimi
dalej czynić. Żeby były gładkie na wierzchu można ciasto "podwinąć" pod
spód. Tak przygotowane bułeczki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Można posypać jakimiś ziarenkami - ja posypałam czarnuszką.
Bułki piec 10-12 minut, aż pięknie się zarumienią ( u mnie około 20 minut).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Można posypać jakimiś ziarenkami - ja posypałam czarnuszką.
Bułki piec 10-12 minut, aż pięknie się zarumienią ( u mnie około 20 minut).
Sos do Hot Dogów:
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki kechupu,
- 2 łyżki musztardy ostrej.
Wszystkie składniki sosu wymieszać.
Sałatka:
- połowa małej kapusty pekińskiej,
- 2 marchewki,
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- kilka kropel soku z cytryny,
- natka pietruszki suszona,
- sól, cukier.
Kapustę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a pomarańczę obrać i wyfiletować. Wymieszać składniki sosu, doprawić i zalać sałatkę.
+ ulubione kiełbaski.
Ciepłe buki faszerować kiełbaskami, sosem, i sałatką.
+ ulubione kiełbaski.
Ciepłe buki faszerować kiełbaskami, sosem, i sałatką.
Razem ze mną udział w akcji brali:
Moje Małe Czarowanie
Szóste Niebo
Kulinarna Maniusia
Przepisy na domowy ser i chleb
Pożeracze czasu
Rodzinna kuchnia
Szóste Niebo
Kulinarna Maniusia
Przepisy na domowy ser i chleb
Pożeracze czasu
Rodzinna kuchnia
Proste a jakie fajne :). I z pewnoscia nie maja porownania z kupnymi.
OdpowiedzUsuńale nabrałam ochoty na hot doga i to z takimi domowymi bułkami :)
OdpowiedzUsuńAle smakowity Twój hod -dog, mniam :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego :-)
OdpowiedzUsuńMmmm, pycha! Pan Wu chce robić ;))
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio bułki do hamburgerów z przepisu Liski, gdzie wśród składników było mleko w proszku i woda. Zamiast tego wystarczyło dać zwykłe mleko, jak w Twoim przepisie :)
Super je zrobiłaś :-) pycha :-) dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś ochoty na hot doga :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne....mniaaaaaaaaaaaam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam <3
chyba podkradnę ten przepis :)
OdpowiedzUsuńNabrałam wielkiej ochoty! Wpraszam się Kochana!
OdpowiedzUsuńkooocham domowe hot-dogi <3 mmm.. zawsze mam pełno sałatki właśnie wewnątrz! <3
OdpowiedzUsuńAle to pysznie wygląda :>
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia, aż zachciało mi się hot doga :)
OdpowiedzUsuńDomowe...mmm...kusisz!!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba hot dog w takiej wersji!
OdpowiedzUsuńHot-dogi pierwsza klasa!:)
OdpowiedzUsuńPycha! Wygladaja pysznie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne było to wspólne wypiekanie, dzięki za zabawę:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajne bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki i zdjęcia również. Dziękuje za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak pysznie, że zrobiłam się taka głodna. Ale pyszności robisz. Pozdrawiam cieplutko i serdecznie zapraszam do siebie Kaśka z http://nostalgicznyzakatek.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńa można te bułki wyrobić w wypiekaczu?
OdpowiedzUsuńNie mam wypiekacza, ale skoro to jest ciasto drożdżowe to pewnie można :-)
Usuńprzepiękne te bułeczki :)
OdpowiedzUsuń