Babeczki migdałowe bezglutenowe
Babki, babeczki - zestaw obowiązkowy na Wielkanoc.
Miałam wybór nie jeść lub zrobić bezglutenowe.
I oto i one. Migdałowe ciasto i nadzienie.
Mam nadzieję, że Wam posmakują:-)
Składniki:
na ciasto:
- 50 g maki ryżowej,
- 30 g maki kukurydzianej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 40 g migdałów firmy Bakalland,
- 60 g masła
- 1 jajko,
- 50 g cukru,
- ewentualnie woda,
na masę:
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki zmielonych migdałów Bakalland,
- 2 łyżki maki ziemniaczanej,
- 2-3 łyżki cukru,
- 2-3 łyżki serka mascarpone (można pominąć)
+
- migdały Bakalland do posypania
- wiśnie z konfitury do dekoracji,
Przygotowanie:
Migdały zmielić na mączkę. Z podanych
składników wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie
wyłożyć ciastem foremki do babeczek, ponakłuwać i zapiec w temp. 180 stopni C na złoty
kolor. Wystudzić.
Mleko
zagotować, a w tym czasie mikserem ubić jajka z cukrem i mąką i zmielonymi migdałami. Dodać
je do mleka i mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Wystudzić. Wymieszać z mascarpone.
Migdały zalać wrzątkiem i poobierać. Nadziewać babeczki kremem, posypać posiekanymi migdałami. Zapiekać w temp. 180 stopni C około 30 minut. Przed podaniem ułożyć na wierzchu wiśnie z konfitury.
Piękne! I jaka patera!
OdpowiedzUsuńWspaniałe babeczki. Marzenko kochana życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie, MArzenko!
OdpowiedzUsuńSuper babeczki:) Poczęstuję się! Zdrowych, radosnych Świąt oraz samych pyszności na stole:)
OdpowiedzUsuńRadosnych,wspaniałych Świąt Marzenko!!!
OdpowiedzUsuńbabeczki urocze:)
Pyszniaste!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Ja bym się nie oparła :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuń