Kotlety z ciecierzycy


Do mojej kolekcji dołączam kolejne kotlety  bezmięsne.
Coraz bardziej mi takie smakują - proporcjonalnie z wiekiem.
Choć w przypadku mojego męża akurat ta zależność jest odwrotnie proporcjonalna ;-)
A szkoda...
Z ciecierzycą  nieśmiało zaczynam swoje relacje.
Dla większości krajów Bliskiego Wschodu ikonicznymi daniami z jej udziałem jest humus i falafel. 
A mi nie we wszystkich połączeniach smakuje, zwłaszcza w styczności z tahini. 
Dlatego jej unikałam.   
I muszę stwierdzić, że to oswajanie tu akurat mi pasuje, bo nie ma sezamowego posmaku.
I zastanawiam się dlaczego, bo generalnie sezam lubię, ale w konfiguracji z ciecierzycą coś mi nie leży...


Składniki:
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 cebula, 
  • 1 marchewka,
  • olej rzepakowy,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • płatki chilli, sól, pieprz,
  • bułka tarta + płatki orkiszowe ( można użyć  owsianych bezglutenowych i pominąć wtedy również bułkę tartą lub zastąpić ją mąką kukurydzianą),
  • 1 jajko.

+  bułka tarta do panierowania lub mąka kukurydziana.

Przygotowanie:
 
Ja wcześniej suchą ciecierzycę namoczyłam na noc i potem obgotowałam ją. Cebulę posiekać i marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, obsmażyć na oleju rzepakowym  z płatkami chilli i solą. Do malaksera wrzucić ugotowaną ciecierzycę, podsmażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, jajko i wszystko zblendować. Dodać bułkę i płatki ( lub zamienniki). . Doprawić i dobrze wyrobić. Masa powinna być zwarta i dać się dobrze formować. Formować kotlety, panierować je w bułce lub mące kukurydzianej. Smażyć do zrumienienie na rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierze papierowym.















Komentarze

  1. Mamy podobne odczucia. Ja też lubię ciecierzycę, ale nie przepadam za humusem. Kotleciki rewelacja, idealne na piątek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pysznie wyglądają :) Ja bym się zajadała, ale mój C... No, tak jak Twój mąż ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba większość panów ma taką przypadłość ;-)

      Usuń
  3. Uwielbiam kotlety z ciecierzycy, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciecierzycę uwielbiam i wszelkie z nią potrawy:) Na taki obiad zawsze się piszę;) Nie przejmuj się, mój też kręci nosem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pocieszające, że nie tylko ja tak mam ;-)

      Usuń
  5. moje smaki :) bardzo lubię takie kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! U nas głównie bezmięsne dania :) Pan Wu wręcz takie chce i bardzo mnie to cieszy :) mięsne potrawy nadrabiamy zwykle u rodziców ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zazdroszczę:-) Ile bym dała, żeby tak jadł:-)

      Usuń
  7. Lubię! Wspaniale jest oderwać się od mięsnych dań...
    Jednak nie często, ciecierzyca bowiem jest ciężkostrawna dla mnie.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka! Fantastycznie przygotowane! Lubię! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. A mój maz co chwile mowi ,ze trzeba ograniczyć miecho w naszej kuchni...I zaraz później chce mu się golonki albo kotletow schabowych :).
    Piekne zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  10. To jest coś co uwielbia cała nasza rodzina. Pyszne i zdrowe dla nas król diety vege :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio mam "fazę" na ciecierzycę i chętnie przetestuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam cieciorkę i często z nią gotuję. Takie kotleciki zjadłabym bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. robiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jej! One muszą być przepyszne, będziemy musieli spróbować :)! Pozdrawiamy i miłego dzionka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne