Nuggetsy w wersji light


W naszym domu po wizycie u pani endokrynolog zapanowała rodzinna akcja fit :-) W końcu udało mi się nakłonić męża do stosowania bardziej racjonalnego żywienia. Dotąd nie chciał słuchać o zdrowszym przygotowywaniu posiłków. Mięso musiało być usmażone na tłuszczu, a warzywa to lepiej, żeby w ogóle nie istniały, albo przynajmniej, żeby nie leżały w zasięgu jego wzroku. Ja nie miałam siły perswazji...
Tym oto sposobem odchudzamy nasze jedzenie. Ulubione nuggetsy są marynowane w maślance i panierowane w chrupiących płatkach kukurydzianych. Upieczone znalazły uznanie. I o to właśnie chodziło :-)



Składniki:
  • piersi z kurczaka,
  • maślanka,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz,
  • płatki kukurydziane
sałatka:
  • czerwona kapusta,
  • kapusta pekińska,
  • marchewka,
  • kukurydza,
  • papryka czerwona,
  • czerwona cebula,
  • jogurt naturalny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 1 łyżeczka kechupu lub przecieru pomidorowego,
  • czerwona papryka słodka w proszku,
  • sól.
Przygotowanie:

Mięso z kurczaka umyć, pokroić na kawałki. Dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Wszystko zalać maślanką. Odstawić na minimum 0,5 h. Po tym czasie panierować w płatkach kukurydzianych. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C około 20 minut. 
Czerwoną i pekińską kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a paprykę pokroić w paski. Jogurt wymieszać z majonezem i kechupem lub przecierem. Doprawić czosnkiem, papryka i solą. Warzywa ułożyć w miseczce, polać sosem. Podawać z upieczonymi nuggetsami.


Komentarze

  1. Pycha!!! Właśnie wczoraj zrobiłam podobne, tylko zamiast maślanki użyłam jogurtu, a panierką były zmielone krakersy :)
    Pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają :) Trzymamy kciuki za rodzinna akcję, powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu akurat to mąż je najwięcej warzyw i owoców, ale takie odchudzone nuggetsy przydałyby się mojemu synowi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To masz dobrze, że je :-) Polecam te nuggetsy naprawdę :-)

      Usuń
  4. Wyglada smakowicie, ale ...
    Jeżlei to kurczak ekologiczny, czyli karmiony naturalnie, to takie jedzenie ma sens.
    Jeżeli z fermy, to o zdrowym jedzeniu nie ma mowy.
    A dobre tłuszcze są dobre dla każdego organizmu. I ich obecność w diecie jest konieczna.
    Na przykład oliwa EV.
    Trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat dostęp do kurczaków ekologicznych mam na bieżąco. Oczywiście, oliwę stosuję do warzyw. Może nie w tym wydaniu, ale, nie odrzuciłam jej:-)
      Dzięki za kciuki, przydadzą się :-)

      Usuń
  5. Fajna alternatywa :)
    Marzenko, powodzenia w zmianie nawyków, głównie dla męża ;)) daj znać jak postępy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh, biedny małżonek:. Oby to nie była dieta CUD (cud, że nie chudniesz:), jak u Nas.
    Pozdrawiam Aga (i nie pytaj, czy ja to ja?)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne