Przystawka z łososia, marynowanej cukinii i avocado
Moja dzisiejsza propozycja doskonale nadaje się na przystawkę lub kolację.
Prosta w wykonaniu, zaskakuje smakiem. Efektowna i naprawdę smaczna.
Powstała spontanicznie.
Moi goście mieli przybyć lada moment, a ja w głowie miałam pustkę czym ich ugościć.
A w lodówce jedno avocado, kawałek łososia i jedna cukinia - na 6 osób trochę maławo...
Im miałam mniej czasu tym panika coraz bardziej dawała o sobie znać.
Uzyskany efekt końcowy mogę z czystym sumieniem polecić :-)
Składniki:
- 20 dkg wędzonego łososia,
- 1 avocado,
- 1 cukinia,
- 1 łyżeczka kaparów w zalewie,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- sól różowa himalajska,
- świeżo zmielony pieprz,
- kawałek twardego sera ( u mnie grana padano ),
- roszponka do dekoracji.
Przygotowanie:
Cukinię umyć i pokroić wzdłuż w cieniutkie 2-3 milimetrowe plastry ( krajalnicą lub nożykiem do warzyw). Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dodać odrobinę soli. Marynować minimum 10 minut. Avocado obrać i pokroić w plasterki, skropić odrobiną soku z cytryny. Układać na przemian łososia, cukinię i avocado. Kapary przepłukać i posiekać. Nożykiem do warzyw pokroić ser w płatki. Rozsypać kapary i ser na wierzchu sałatki.Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Udekorować roszponką.
Kolorowe składniki i oko podpowiadają mi, że ta sałatka jest dla mmmmmmnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrówki !!!
Jak zwykle cuuuudne foty :*
Prawdziwa z Ciebie czarodziejka :)
OdpowiedzUsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńAle taką ilość zjadłabym sama. Dla innych gości nic by nie zostało...
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe :)
Mmmm...to w takim razie jadę do Ciebie:)
OdpowiedzUsuńCudowna :)
OdpowiedzUsuńwspaniale się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna przystawka, aż szkoda że bajgle wyszły niezjadliwe idealnie by tu pasowały. Nie poddawaj się może kiedyś uda się znaleźć przepis na takie bezglutenowe, który wyjdzie idealnie.
OdpowiedzUsuńZ resztek lodówkowych często powstają wspaniałe dania :)
OdpowiedzUsuń