Sernik krakowski bezglutenowy
Tak jak chleby na mąkach bezglutenowych są mało smaczne,
tak ciasto kruche zupełnie dobrze się obroniło.
Mało tego, zostałam poproszona o powtórkę wypieku:-)
Czyli tym razem próba udana:-)
Oczywiście sernik może obejść się bez warstwy ciasta, ale to miał być sernik krakowski z kratką...
I jest:-)
Składniki:
ciasto:
- 200g mąki owsianej bezglutenowej,
- 70 g mąki ryżowej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 80 g cukru,
- 140 g masła,
- 1 jajko,
- odrobina zimnej wody,
masa:
- 1 kg sera twarogu trzykrotnie zmielonego lu z wiaderka, ale dobrze odsączonego,
- 8 jajek,
- 100 g masła,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g cukru,
- cukier waniliowy,
lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- woda wrzątek.
Przygotowanie:
Wsypać
do miski mąki, dodać pokrojone kawałki masła, posiekać. Dodać pozostałe
składniki i zagnieść ciasto. Gdy będzie za suche można dodać odrobinę
zimnej wody. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i
wstawić na minimum 0,5h do lodówki. Po tym czasie wyłożyć blachę
papierem do pieczenia i rozłożyć 2/3 części ciasta. 1/3 ponownie wstawić
do lodówki. Ponakłuwać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i zapiekać około 15 minut do zrumienienia. W tym czasie zrobić masę
serową. Masło utrzeć z cukrem (odłożyć 50 g) i cukrem waniliowym,
dodając powoli żółtka i ser. W osobnym naczyniu ubić białka. Pod koniec
ubijania dodać pozostałe 50 g cukru i mąkę ziemniaczaną. Powoli
wymieszać obie masy. Wyłożyć całość na podpieczony spód. Z odłożonego
ciasta wyciąć paski, rozłożyć na masie serowej w postaci kratki. Wstawić
ciasto do piekarnika i piec 50-60 minut. (Po 30 minutach zmniejszyłam
temp. do 170 stop. C).
Cukier puder utrzeć z
1 łyżeczką soku z cytryny i 1-2 łyżkami gorącej wody. Polukrować gotowe ciasto. Najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.
Uwaga:
W przypadku użycia mąki pszennej użyć tylko jeden rodzaj mąki i użyć jej 250 g oraz 125 g masła. Pozostałe składniki jak wyżej.
Uwaga:
W przypadku użycia mąki pszennej użyć tylko jeden rodzaj mąki i użyć jej 250 g oraz 125 g masła. Pozostałe składniki jak wyżej.
napewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJak ładnie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńA mąka bez glutenu w ciastach się obroni, bo jest jej mało.
Udał Ci się znakomicie!
OdpowiedzUsuńWspaniały ci wyszedł Marzenko. Zabieram przepis ze sobą :-) miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuńGdyby nie fakt, że nie jem jajek to od razu wciągnęłabym to ciasto. Wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńFantastyczny :>
OdpowiedzUsuńCzyli bezglutenowo nie zawsze znaczy niesmacznie.;)
OdpowiedzUsuńWarstwa serowa wygląda bajecznie, taka wilgotna i delikatna... Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńA jakiej wielkości blaszkę użyłaś Marzenko?
OdpowiedzUsuńBlaszka 35 x 25 cm
Usuń