Sernik krakowski bezglutenowy





Tak jak chleby na mąkach bezglutenowych są mało smaczne, 
tak ciasto kruche zupełnie dobrze  się obroniło
Mało tego, zostałam poproszona o powtórkę wypieku:-) 
Czyli  tym razem próba udana:-) 
Oczywiście sernik może obejść się bez warstwy ciasta, ale to miał być sernik krakowski z kratką...
I jest:-)



Składniki:
ciasto:
  • 200g mąki owsianej bezglutenowej,
  • 70 g mąki ryżowej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 80 g cukru,
  • 140 g masła,
  • 1 jajko,
  • odrobina zimnej wody,

masa:
  • 1 kg sera twarogu trzykrotnie zmielonego lu z wiaderka, ale dobrze odsączonego,
  • 8 jajek,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g cukru,
  • cukier waniliowy,

lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • woda wrzątek.

Przygotowanie:
Wsypać do miski mąki, dodać pokrojone kawałki masła, posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gdy będzie za suche można dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 0,5h do lodówki. Po tym czasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia i rozłożyć 2/3 części ciasta. 1/3 ponownie wstawić do lodówki. Ponakłuwać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut do zrumienienia. W tym czasie zrobić masę serową. Masło utrzeć z cukrem (odłożyć 50 g) i cukrem waniliowym, dodając powoli żółtka i ser. W osobnym naczyniu ubić białka. Pod koniec ubijania dodać  pozostałe 50 g cukru i mąkę ziemniaczaną. Powoli wymieszać obie masy. Wyłożyć całość na podpieczony spód. Z  odłożonego ciasta wyciąć paski, rozłożyć na masie serowej w postaci kratki. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 50-60 minut.  (Po 30 minutach zmniejszyłam temp. do 170 stop. C).
Cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i 1-2 łyżkami gorącej wody. Polukrować gotowe ciasto. Najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.

Uwaga:
W przypadku użycia mąki pszennej użyć tylko jeden rodzaj mąki i użyć jej 250 g oraz 125 g masła. Pozostałe składniki jak wyżej.




Komentarze

  1. napewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny!
    A mąka bez glutenu w ciastach się obroni, bo jest jej mało.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały ci wyszedł Marzenko. Zabieram przepis ze sobą :-) miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby nie fakt, że nie jem jajek to od razu wciągnęłabym to ciasto. Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyli bezglutenowo nie zawsze znaczy niesmacznie.;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Warstwa serowa wygląda bajecznie, taka wilgotna i delikatna... Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A jakiej wielkości blaszkę użyłaś Marzenko?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne