Brownie bezglutenowe na mące gryczanej
Ostatnio wzięło mnie na sprzątanie słodyczarni - moja córka kiedyś tak nazwała szufladę z łakociami ;-)
I o dziwo znalazło się tam kilka ponapoczynanych czekolad, po które nikt już nie sięgał...
Trzeba było je pożytecznie przerobić ;-)
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 1 kostka masła,
- 100 g mąki gryczanej,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- 250 g cukru,
- 6 jajek.
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić
czekoladę z masłem. Przestudzić. Jajka ubić, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do
masy wlewać powoli czekoladę.
Spód blachy wielkości 30x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18 - 20 minut.
Uwaga : jeśli chcecie, żeby było wysokie ciasto i bardziej lejące , to proponuję wziąć mniejszą blaszkę.
Spód blachy wielkości 30x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18 - 20 minut.
Uwaga : jeśli chcecie, żeby było wysokie ciasto i bardziej lejące , to proponuję wziąć mniejszą blaszkę.
Smakowity widok!
OdpowiedzUsuńJeszcze żeby moglo być bez makii ziemniaczanej...Nie czuje się posmaku maki gryczanej?...Zdjecia , jak zawsze swietne i zachecajace:)
OdpowiedzUsuńGryczane brownie pycha. Niestety ja z czekoladą też jestem na bakier :)
OdpowiedzUsuńOch jak ja uwielbiam te wszystkie zakalce...
OdpowiedzUsuńZa czekoladą, jak wiesz, nie przepadam, ale za to mąkę gryczaną w wypiekach uwielbiam. ;)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszny widok!
OdpowiedzUsuńTak malutko składników, a taki wypiek! :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, ciekawy smak musi mieć z mąka gryczana :)
OdpowiedzUsuńPiękne to Twoje brownie! Minimalizm jest najlepszy...
OdpowiedzUsuńA jakiej wielkości miałaś blachę?
OdpowiedzUsuńBlacha była o wymiarach: 30x35 cm
Usuń