Sery wędzone


Jest to propozycja dla tych, którzy mają swoje wędzarnie. 
Ser smakuje po prostu obłędnie. Polecam!
Inspirację zaczerpnęłam na blogu Agaty
Teraz w czasie majówki być może będziecie wędzić i przyda Wam się ta prosta receptura:-)



Składniki:
solanka:
  • 1 litr wody,
  • 80 g soli kamiennej,

+ 4 serki twarogowe typu włoskiego,


Przygotowanie:

Sól rozpuścić w wodzie, zanurzyć serki. Pozostawić je w solance przez całą noc ( a najlepiej przez 24h). Na 2h przed wędzeniem wyciągnąć je z płynu, osuszyć ręcznikami papierowymi. Nasze umieściliśmy w siatce. Wędzić przez 4 h w temp. 45-50 stop. C. Chwilę poczekać aż wystygną i zajadać:-)

Komentarze

  1. Przepadam za serami o zdecydowanym smaku, a wędzone należą do moich ulubionych. Nie jest to co prawda najlżejsza przekąska, ale od czasu do czasu można sobie pofolgować. Miałam okazję próbować takiego serka w wersji domowej i te sklepowe mogą się schować! Niestety, nie mam własnej ogrodowej wędzarni, ale myślę, że w tym roku uda nam się takową wybudować. No a przepis mega prosty, kto by pomyślał, że ser wędzony to „aż” tyle roboty ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Serki pięknie sfotografowane, no i oczywiście zazdroszczę tej wędzarni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no i muszę zdecydowanie przyspieszyć zbudowanie wędzarni na działeczce bo serki wędzone uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe!
    Niestety nie mam wędzarni. Ale sery robię sama.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe! Szkoda, że wędzarni brak :(

    OdpowiedzUsuń
  6. O, mój Tata robi właśnie takie serki, z serków capri. Dodatkowo obtacza je w różnych przyprawach. Na początku wychodziły mu za słone, ale ostatnio nabrał wprawy i teraz robi dla rodziny bliższej i dalszej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne