Spring rolls warzywno-kwiatowe


Spring rollsy nadają się znakomicie  na smaczną przekąskę na imprezę lub piknik .
Będę też idealnym lekkim obiadem w ciepły wiosenny dzień, kiedy szkoda nam czasu na gotowanie. 
Dlatego dodaję ten przepis do akcji na FB  na błyskawiczne piątki.
Po raz pierwszy je zrobiłam na imprezę imieninową i wszyscy byli zachwyceni.
Posmakuje również amatorom sushi - zapewniam:-)


Składniki:
  • papier ryżowy,
  • marchewka,
  • avocado
  • roszponka,
  • cukinia,
  • szczypiorek,
  • kiełki (u mnie rzodkiewki),
  • kwiaty bratków,
  • kolendra lub natka pietruszki,
sos:
  • sos sojowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • kilka kropel tabasco lub sosu chilli,

  • sok wyciśnięty z limonki lub cytryny.


Przygotowanie:

Pokroić w słupki obraną marchewkę, cukinię i avocado (najlepiej je skropić sokiem z cytryny lub limonki, żeby nie ściemniało). Posiekać pietruszkę lub kolendrę. Szczypiorek pokroić w 4 centymetrowe kawałki. Każde dodatki powkładać do osobnych miseczek, aby mieć swobodę i łatwość nakładania.
Do sosu sojowego wlanego do miseczki dodać zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i ostry sos. Odstawić do przegryzienia.  
Papier ryżowe pojedynczo maczać w misce z ciepłą wodą do momentu aż zmięknie (kilka sekund). Położyć na talerzu lub desce, wytrzeć ręcznikiem papierowym nadmiar wody. Nałożyć wg uznania dodatki w jednej części. Na zdjęciu nałożyłam w górnej części, żeby ładnie zaprezentować, ale dużo wygodniej jest faszerować papier ryżowy tak jak gołąbki czy krokiety - nakładając na 3/4 wysokości i dolny bok oraz boczne  zawijać do środka i zrolować. Na chwilę odłożyć gotowe rollsy i podawać z sosem.






Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne