Spring rolls warzywno-kwiatowe
Spring rollsy nadają się znakomicie na smaczną przekąskę na imprezę lub piknik .
Będę też idealnym lekkim obiadem w ciepły wiosenny dzień, kiedy szkoda nam czasu na gotowanie.
Dlatego dodaję ten przepis do akcji na FB na błyskawiczne piątki.
Po raz pierwszy je zrobiłam na imprezę imieninową i wszyscy byli zachwyceni.
Posmakuje również amatorom sushi - zapewniam:-)
Składniki:
- papier ryżowy,
- marchewka,
- avocado
- roszponka,
- cukinia,
- szczypiorek,
- kiełki (u mnie rzodkiewki),
- kwiaty bratków,
- kolendra lub natka pietruszki,
sos:
- sos sojowy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka miodu,
- kilka kropel tabasco lub sosu chilli,
- sok wyciśnięty z limonki lub cytryny.
Przygotowanie:
Pokroić w słupki obraną marchewkę, cukinię i avocado (najlepiej je skropić sokiem z cytryny lub limonki, żeby nie ściemniało). Posiekać pietruszkę lub kolendrę. Szczypiorek pokroić w 4 centymetrowe kawałki. Każde dodatki powkładać do osobnych miseczek, aby mieć swobodę i łatwość nakładania.
Do sosu sojowego wlanego do miseczki dodać zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i ostry sos. Odstawić do przegryzienia.
Papier ryżowe pojedynczo maczać w misce z ciepłą wodą do momentu aż zmięknie (kilka sekund). Położyć na talerzu lub desce, wytrzeć ręcznikiem papierowym nadmiar wody. Nałożyć wg uznania dodatki w jednej części. Na zdjęciu nałożyłam w górnej części, żeby ładnie zaprezentować, ale dużo wygodniej jest faszerować papier ryżowy tak jak gołąbki czy krokiety - nakładając na 3/4 wysokości i dolny bok oraz boczne zawijać do środka i zrolować. Na chwilę odłożyć gotowe rollsy i podawać z sosem.
Marzenko super danie, oj zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńmistrzyni!
OdpowiedzUsuńPieknie to wygląda...i jeszcze te bratki... :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny pomysł! Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuń