Szparagi z sosem holenderskim
Sezon szparagowy rozpoczęty:-)
Przeważnie jemy tylko z masłem lub zapiekane z szynką pod beszamelem,
a klasyczne z sosem holenderskim zaserwowałam u nas po raz pierwszy.
Jadłam już tak, ale jakoś ciągle nie było mi po drodze do przygotowania tego dodatku.
Zupełnie nie wiem dlaczego? ;-)
Sos ten nadaje się do młodych warzyw, a że teraz sezon na nie, więc zapraszam:-)!
Składniki:
- 1-2 pęczki szparagów,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżka cukru,
- woda,
sos holenderski:
- 2-4 żółtka,
- sok z połowy cytryny,
- 0,5 kostki masła,
- sól, biały pieprz.
Przygotowanie:
Szparagi obrać, obgotować w wodzie z solą, cukrem. Wystudzić.
Podstawą
obierania jest ścięcie zdrewniałej końcówki do miejsca, w którym miąższ
będzie soczysty, bez twardej części. Robię to tak, że kładę szparaga na
desce i ścinam nożem po kawałeczku do momentu, aż bez oporu nóż przetnie
cały obwód. Następnie obieram nożykiem na całej długości, zaczynając od
góry w dół .
Żółtka ubijać z sokiem z cytryną, powoli wlewać gorące, roztopione masło. Miksować do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Troszkę lżejszej od majonezu. Doprawić, solą, cukrem i ewentualnie cukrem, gdyby było za kwaśne.
Sosem polać szparagi. Udekorować posiekana natką pietruszki:-)
Mniam, Marzenko uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńSzparagi uwielbiam, zwłaszcza białe. Połączenie z takim sosem jest idealne :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie przepadam za szparagami :(
OdpowiedzUsuńU nas sezon na szparagi też już rozpoczęty z ty , że dominują raczej zielone. W sosie holenderskim też jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :) Lubimy szparagi!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie je podałaś, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńAż się rozmarzyłem :>
OdpowiedzUsuńKlasyka jest najlepsza! Pycha :)
OdpowiedzUsuńale apetyczne zdjęcia! mniam!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne!
OdpowiedzUsuńW tamtym roku po raz pierwszy jadłam zielone szparagi. Czas spróbować białych, bo przepis brzmi pysznie.
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńDobry holender i szparagi to mistrzostwo! :)))
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDobry sos holenderski to jest sztuka i niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńA ze szparagami tworzy pełną klasykę.