Szparagi z sosem holenderskim


Sezon szparagowy rozpoczęty:-)
Przeważnie jemy tylko z masłem lub zapiekane z szynką pod beszamelem,
a klasyczne z sosem holenderskim  zaserwowałam u nas po raz pierwszy.
Jadłam już tak, ale jakoś ciągle nie było  mi po drodze do przygotowania tego dodatku.
Zupełnie nie wiem dlaczego? ;-) 
Sos ten nadaje się do młodych warzyw, a że teraz sezon na nie, więc zapraszam:-)!




Składniki:
  • 1-2 pęczki szparagów,
  • 2 łyżki soli, 
  • 1 łyżka cukru,
  • woda,
sos holenderski:
  • 2-4 żółtka,
  • sok z połowy cytryny,
  • 0,5 kostki masła,
  • sól, biały pieprz.
 Przygotowanie:

Szparagi obrać, obgotować w wodzie z solą, cukrem. Wystudzić.
Podstawą obierania jest ścięcie zdrewniałej końcówki do miejsca, w którym miąższ będzie soczysty, bez twardej części. Robię to tak, że kładę szparaga na desce i ścinam nożem po kawałeczku do momentu, aż bez oporu nóż przetnie cały obwód. Następnie obieram nożykiem na całej długości, zaczynając od góry w dół .
Żółtka ubijać z sokiem z cytryną, powoli wlewać gorące, roztopione masło. Miksować do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Troszkę lżejszej od majonezu. Doprawić, solą, cukrem i ewentualnie cukrem, gdyby było za kwaśne. 
Sosem polać szparagi. Udekorować posiekana natką pietruszki:-)


Komentarze

  1. Mniam, Marzenko uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagi uwielbiam, zwłaszcza białe. Połączenie z takim sosem jest idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety nie przepadam za szparagami :(

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas sezon na szparagi też już rozpoczęty z ty , że dominują raczej zielone. W sosie holenderskim też jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym :) Lubimy szparagi!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie je podałaś, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyka jest najlepsza! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale apetyczne zdjęcia! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. W tamtym roku po raz pierwszy jadłam zielone szparagi. Czas spróbować białych, bo przepis brzmi pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobry holender i szparagi to mistrzostwo! :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobry sos holenderski to jest sztuka i niebo w gębie!
    A ze szparagami tworzy pełną klasykę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne