Ciasto z pokrzywą i suszonymi pomidorami, wyniki konkursu urodzinowego
Kiedy zobaczyłam to ciasto u Amber, to zapragnęłam je spróbować.
Do tej pory pokrzywa jeszcze w mojej kuchni się nie pojawiła.
Suszoną owszem czasami popijałam prozdrowotnie.
Zaczęłam od eksperymentu w zupie (klik), a teraz przyszedł czas na wykorzystanie jej do upieczenia tego wytrawnego ciasta.
Smakuje wybornie, zwłaszcza kolejnego dnia.
Zachęcam do przygotowania!
Ciasto z pokrzywą i suszonymi pomidorami (przepis podaję za Amber)
Składniki:
- 200 g liści pokrzywy
- 60 g suszonych pomidorów
- 150 g mąki
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia bio
- 80 ml oliwy EV
- 3 jajka
- 10 ml mleka
- sól i pieprz
- skórka otarta z ekologicznej cytryny.
Piekarnik nagrzewać do 180 st. C. Liście pokrzywy wypłukać, osuszyć i drobno pokroić. Tak samo suszone pomidory.
Jajka zmiksować z olejem i mlekiem, dodając stopniowo przesianą mąkę i proszek. Następnie pokrzywę, pomidory. skórkę cytrynową,sól i pieprz do smaku. Wymieszać wszystko i wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut. Ciasto wyjąć z foremki i zostawić do przestygnięcia. Najlepsze drugiego dnia.
Nadszedł czas na wyniki konkursu urodzinowego. Bardzo dziękuję wszystkim za życzenia i nadesłane przepisy. Postanowiłam nagrodzić wszystkie osoby, biorące udział (zarówno za przepisy przesłane na maila jak i te pozostawione na stronie konkursu). Głównym faworytem okazał się przepis Laury na przegrzebki ze szparagami, który mnie zainspirował i przygotuję go na pewno:-) Bardzo proszę wszystkie osoby o podanie adresów na mój adres mailowy: marzena51@op.pl, żebym mogła przesłać nagrody od sponsorów (Lubella i Kupiec) i ode mnie.
Intrygujące. Chętnie bym spróbowała kawałeczek.
OdpowiedzUsuńMarzena,
OdpowiedzUsuńcieszę się, ze je upiekłaś, polubiłaś i zamieściłaś na blogu.
Pokrzywa ma wiele imion!
Pozdrowienia.
Intrygujące ciasto :)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis, a u mnie pokrzywy pod dostatkiem, trzeba iść na łowy :)
OdpowiedzUsuńSuper ten przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto. Nie wiedziałem, że można zrobić ciasto z pokrzywą
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciasto! Pyszności!
OdpowiedzUsuńPokrzywy w kuchni... hmmm... tego jeszcze nie miałam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa jestem smaku tego ciasta:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, ja jeszcze nigdy nie używałam pokrzywy w kuchni, ale postaram się to szybko zmienić :)
OdpowiedzUsuńA czy można użyć w tym przepisie mąki pełnoziarnistej lub innej niż pszenna? Kusi strasznie takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńNa pewno można użyć mąki pełnoziarnistej :-)
Usuń