Racuchy z jagodami
Zawsze miałam słabość do drożdżowych racuchów.
Najczęściej jadałam z jabłkami.
Te z jagodami zrobiłam na specjalne życzenie córki.
Coś czuję, że dopóki będą jagody, to młoda mi nie odpuści;-)
Składniki:
- 25 dkg mąki,
- 2 dkg drożdży,
- 5 dkg roztopionego masła,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 5 dkg cukru,
- szczypta soli,
- 1 szklanka jagód,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z łyżką cukru i
1/2 szklanki ciepłego mleka, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać. Dodać do niej
drożdże wymieszane z mlekiem i cukrem, jajka, resztę mleka, stopione masło oraz
szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i
odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość dosypać umyte i osuszone
jagody.
Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na
złoto z dwóch stron. Posypać cukrem pudrem.
Jak ja uwielbiam racuchy! Dla nie to wspomnienie dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe racuszki!
OdpowiedzUsuńNabrałam na nie wielkiej ochoty.
Racuchy zawsze kojarzą mi się z wakacjami u dziadków:) Pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, też bym nie odpuściła ;D pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńRacuchy pierwsza klasa, super :) Na śniadanie idealne.
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka :)
Takie z jagodami to i mi by smakowały. :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki i preferencje ;) Wpadam na takie sztuki!
OdpowiedzUsuńTez bym nie odpuszczala... :) , uwielbiam racuchy pewnie w każdej postaci. A bardzo rzadko je robie.
OdpowiedzUsuńKocham je:)
OdpowiedzUsuńWe wtorek idę na rynek i będą na obiad :)))
OdpowiedzUsuńByły pyszne!
Usuńpychota :))
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają
OdpowiedzUsuń