Socca z ziołami



Na błyskawiczny piątek w akcji na FB przygotowałam soccę z ziołami. 
Jest to włoski placek bezglutenowy  z  mąki z ciecierzycy. 
Może z powodzeniem zastąpić pieczywo.
Podaję się go zapieczonego z dodatkami lub tylko skropiony oliwą i posypany ulubionymi ziołami, warzywami…
Pyszna propozycja na nieskomplikowane danie. Zapraszam!


Składniki ( na 2 sztuki do formy 26-28 cm):

  • 1 szkalnka mąki z ciecierzycy,
  • 1,5 szkl. letniej wody,
  •  2 łyżki oliwy + oliwa do nasmarowania formy,
  • 1 łyżeczka soli,
Na dodatki:
  • twaróg półtłusty,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła ulubione,
  • pieprz świeżo zmielony.
Przygotowanie:

Do wody dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z solą i oliwę. Wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek. Odstawić  na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik z blaszką w temp 200-220 stop. Naoliwić formę i wylać ciasto. Zapiekać  około 30 minut, do zrumienienia. Po tym czasie można  placek posmarować ulubionym pesto i rozłożyć warzywa i zapiekać 10 minut lub, tak jak ja, skropić go tylko oliwą i posypać pokruszonym twarogiem , ziołami i przyprawami. 










Komentarze

  1. Marzenko pierwszy raz widzę taki placek, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam czegoś takiego , a jak ładnie wygląda taki mały trójkącik na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam takiego placka. Lubię ciecierzycę więc pewnie by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. socca to dla nas cos nowego ( piękne zdjęcia), dzięki za prezentacje dania :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś nowego jak dla mnie :) Z chęcią bym spróbowała :) Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny blog, piękne zdjęcia i potrawy, że ślinka leci! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po raz pierwszy spróbowałam jej na warsztatach i od tej pory często robię. Zastępuję nią pieczywo.

    OdpowiedzUsuń
  8. To pieczywo jest super! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie to danie to nowinka. Wygląda fajniutko i faktycznie jest szybkie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale wygląda! Ja planuję zrobić z socci spód do bezglutenowej pizzy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne