Socca z ziołami
Na błyskawiczny piątek w akcji na FB przygotowałam soccę z ziołami.
Jest to włoski placek bezglutenowy z mąki z ciecierzycy.
Może z powodzeniem zastąpić pieczywo.
Jest to włoski placek bezglutenowy z mąki z ciecierzycy.
Może z powodzeniem zastąpić pieczywo.
Podaję się go zapieczonego z dodatkami lub tylko skropiony
oliwą i posypany ulubionymi ziołami, warzywami…
Pyszna propozycja na nieskomplikowane danie. Zapraszam!
Pyszna propozycja na nieskomplikowane danie. Zapraszam!
Składniki ( na 2 sztuki do formy 26-28 cm):
- 1 szkalnka mąki z ciecierzycy,
- 1,5 szkl. letniej wody,
- 2 łyżki oliwy + oliwa do nasmarowania formy,
- 1 łyżeczka soli,
Na dodatki:
- twaróg półtłusty,
- oliwa z oliwek,
- zioła ulubione,
- pieprz świeżo zmielony.
Przygotowanie:
Do wody dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z solą i oliwę.
Wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek. Odstawić na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik z
blaszką w temp 200-220 stop. Naoliwić formę i wylać ciasto. Zapiekać około 30 minut, do zrumienienia. Po tym czasie
można placek posmarować ulubionym pesto
i rozłożyć warzywa i zapiekać 10 minut lub, tak jak ja, skropić go tylko oliwą
i posypać pokruszonym twarogiem , ziołami i przyprawami.
Marzenko pierwszy raz widzę taki placek, muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam czegoś takiego , a jak ładnie wygląda taki mały trójkącik na talerzu :)
OdpowiedzUsuńNie znałam takiego placka. Lubię ciecierzycę więc pewnie by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńsocca to dla nas cos nowego ( piękne zdjęcia), dzięki za prezentacje dania :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńCoś nowego jak dla mnie :) Z chęcią bym spróbowała :) Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek :)
OdpowiedzUsuńPiękny blog, piękne zdjęcia i potrawy, że ślinka leci! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy spróbowałam jej na warsztatach i od tej pory często robię. Zastępuję nią pieczywo.
OdpowiedzUsuńTo pieczywo jest super! Pychota!
OdpowiedzUsuńSocca ma moc!
OdpowiedzUsuńSmacznego.
prezentuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńDla mnie to danie to nowinka. Wygląda fajniutko i faktycznie jest szybkie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Ja planuję zrobić z socci spód do bezglutenowej pizzy :)
OdpowiedzUsuń