Bezglutenowe crumble z morelami
Deser zrobiony na szybko.
Przygotowany dla osoby, która nie może jeść glutenu, laktozy i jajek.
Myślę, że będzie smakował również tym, którzy nie są alergikami.
Korzystajmy z letnich owoców, bo tak szybko mija na nie sezon.
Składniki (dla 2 osób):
- morele (po 1-2 sztuki na osobę),
kruszonka:
- olej rzepakowy (1 łyżka + odrobina do wysmarowania naczynia do zapiekania),
- 1 łyżka mąki owsianej bezglutenowej,
- 1 łyżka mąki z brązowego ryżu,
- 1 łyżka cukru trzcinowego.
(robiłam również z mielonych migdałów i mąki ryżowej, oraz mąki gotowej bezglutenowej i mąki gryczanej),
Przygotowanie:
Zrobić kruszonkę z podanych składników. Owoce umyć i pokroić w plastry lub cząstki. Naczynie do zapiekania ( małe dla każdego osobne) wysmarować olejem, ułożyć owoce, posypać kruszonką. Na wierzchu można posypać odrobiną cukru, żeby powstała chrupiąca posypka.
Uwielbiam takie desery :-)
OdpowiedzUsuńKocham morele!
OdpowiedzUsuńFajny deser i dla każdego :)
OdpowiedzUsuńTeż wczoraj robiłam, ale poszłam na łatwiznę i po prostu posypałam owoce otrębami gryczanymi:) Z taka kruszonką na pewno by lepiej smakowały :)
OdpowiedzUsuńWyprobuje na bezglutenowo - bezlaktozowej corce :). Dzieki za pomysl:)
OdpowiedzUsuńcrumble moja miłość :)
OdpowiedzUsuńJadłabym:)pychotka:)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia :) Marzenko, wpadnę chyba na takie crumble ;)
OdpowiedzUsuńMniam, morele pod kruszonką! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń