Kwiaty cukinii nadziewane ricottą
Od kilku sezonów widziałam faszerowane kwiaty cukinii na zaprzyjaźnionych blogach.
Bardzo chciałam je zrobić, jednak problem polegał na tym, że u nas są nie do dostania.
We Włoszech w każdym markecie leżały pudełka z pięknie zapakowanymi okazami.
Dziewczyny na moje pytania były zdziwione, bo z dostępnością u nich też nie było problemu...
Z pomocą przyszła mi moja ciocia, która pozbierała na ogrodzie i mimo odległości dostarczyła mi kilka sztuk:-)
Bardzo jestem Jej za to wdzięczna, bo mogłam spróbować.
I znowu będę poszukiwać, bo są pyszne:-)
Faszerowane kwiaty cukinii zgłaszam do akcji na FB- błyskawiczne piątki
Składniki:
- od kilku - kilkunastu sztuk kwiatów cukinii,
- ser ricotta (ja użyłam 150 g),
- kilka gałązek listów bazylii,
- sok z cytryny
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
Przygotowanie:
Kwiaty umyć, osuszyć. Urwać ze środka pręcik (albo od góry, albo odchylić jeden płatek). Ser ricotta doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną bazylię i do smaku sok z cytryny. Nadziewać kwiaty farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Skropić dodatkowo oliwą wierzch nadzianych kwiatów, posypać solą i pieprzem. Chwilę zapiekać w 180 stop. C do momentu, aż łodyżki cukinii będą miękkie (około 20 minut).
Takie kwiatki to mogłabym dostawać codziennie - piękne i do tego smaczne :)
OdpowiedzUsuńja studiuję dietetykę, także nie wiem czy pomogę ;) Ale jak coś- służę pomocą :)
OdpowiedzUsuńooo.. sama nie jadłam nigdy kwiatów! Wyglądają rewelacyjnie <3
Pyszności. Bardzo lubię naturalne jedzenie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńLubie kwiat cukinii, nigdy go jednak nie nadziewałam, zainspirowałaś mnie
OdpowiedzUsuńtrzeba było mówić ze chcesz :) masz do mnie blisko, w ogrodzie jest tyle, że nie do przejedzenia :)
OdpowiedzUsuńCudowne :-) uwielbiam kwiaty cukinii :-)
OdpowiedzUsuń