Polędwiczki w sosie kurkowym
Chyba jedno z najszybszych dań mięsnych i konkretnych.
I do tego jakich pysznych:-)
Zdziwiłam się, przeszukując przepisy, że tej potrawy jeszcze nie wrzuciłam.
A to przecież klasyk letni - obowiązkowy.
Wrzucam przepis do akcji na FB Błyskawiczne piątki.
Składniki:
- 1-2 polędwiczki wieprzowe,
- kurki (ilość zależy od naszych zasobów;-)),
- masło,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz czarny lub biały,
- bulion drobiowy lub warzywny,
- 200 g śmietany 30% tł.,
- 1 łyżka mąki,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Kurki oczyścić, mniejsze wziąć w całości, a większe pokroić. Wrzucić na roztopione masło. Smażyć do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić na 2 centymetrowe eskalopki. Delikatnie rozbić je ręką. Doprawić solą i pieprzem. Na oleju usmażyć kotleciki do zrumienienia. Kurki przerzucić do mięsa. Podlać bulionem (ilość zależy ile chcemy mieć sosu). Po chwili
wlać śmietanę wymieszaną z mąką, hartując wcześniej gorącym sosem, żeby nie było grudek. Na koniec wsypać posiekany koperek.
Uwielbiam polędwiczki z kurkami. Danie niesamowicie aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńMarzenko pyszne danie :-) bardzo apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńKurki to moje ulubione grzyby. Udało mi się ich trochę zebrać na działce. Na takie danie będzie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńAż się oblizałam, uwielbiam dania z kurkami :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Prawdziwe delicje :)
OdpowiedzUsuńDelicje :) Uwielbiamy kurki :)
OdpowiedzUsuńKurki są dobre ze wszystkim!
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione letnie grzyby.
Kurki przywiozłam znad morza, więc z pewnością wykorzystam ten przepis, bo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń