Ketchup z cukinii
Zostałam obdarowana koszem cukinii i coś z nią musiałam zrobić.
Już wcześniej widziałam ten ketchup i byłam ciekawa jak smakuje.
Najpierw zrobiłam z połowy porcji, bo jakoś nie byłam pewna efektu końcowego...
W tej chwili jestem już po 3 podejściu i to jeszcze nie jest ostatnie, zapewniam ;-)
A te osoby, którym dałam spróbować, pospieszały mnie o publikację:-)
Składniki:
- 1,5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii,
- 0,5 kg cebuli,
- garść soli,
- 400 g koncentratu pomidorowego (dałam 2x190 g),
- 2 niepełne szklanki cukru,
- 1 szklanka octu,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej.
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy, pozbawiamy nasion. Cebulę obieramy. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej ( ja zrobiłam to malaxerem). Starte warzywa umieszczamy w dużym garnku, zasypujemy solidną garścią soli, mieszamy i zostawiamy na całą noc.
Na drugi dzień garnek z warzywami zasypanymi solą gotujemy ok. 20-30 minut, do momentu aż warzywa się rozgotują i powstanie papka. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet, mieszamy. Gotujemy kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszamy (na małym ogniu). Dodajemy przyprawy i koncentrat, mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie przygotowujemy wysterylizowane słoiki. Miksujemy warzywa na gładką masę, a następnie umieszczamy w słoikach. Pasteryzujemy około 10 minut. Po otwarciu ketchup należy przechowywać w lodówce.
Na drugi dzień garnek z warzywami zasypanymi solą gotujemy ok. 20-30 minut, do momentu aż warzywa się rozgotują i powstanie papka. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet, mieszamy. Gotujemy kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszamy (na małym ogniu). Dodajemy przyprawy i koncentrat, mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie przygotowujemy wysterylizowane słoiki. Miksujemy warzywa na gładką masę, a następnie umieszczamy w słoikach. Pasteryzujemy około 10 minut. Po otwarciu ketchup należy przechowywać w lodówce.
Wyglada smakowicie - jak wszystko u Ciebie:).Sprobuje z pewnoscia:)
OdpowiedzUsuńZaskakujący przepis, nie sądziłam, że cukinię można wykorzystać i w taki sposób :))
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tym ketchupie, ale jakoś nigdy nie odważyłam się zrobić ;)
OdpowiedzUsuńW tym roku już nie dam rady zrobić tego keczupu ale w przyszłym już sobie nie odpuszczę :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam, jest rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego ketchupu, ale chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba :) Zapisuję do przygotowania!
OdpowiedzUsuńI ja ten ketchup zrobię!
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje. Mniammmmmm.....
:-) I nie pożałujesz:-)
UsuńMarzenko, jestem zachwycona, przepis zapisałam :) nigdy nie jadłam i nie robiłam ketchupu z cukinii :) lubię takie "wynalazki".
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ketchup z cukinii. |Dodaję do niego jeszcze papryczki chili
OdpowiedzUsuńWidziałam ten przepis już wiele razy, ale jakoś nie byłam przekonana... Ale właśnie się przekonałam, dziękuję 😘
OdpowiedzUsuńBardzo chciałabym umieć zrobić domowy ketchup, o ile tym razem by mi nie wybuchł... Może bez pomidorów (surowych) by był w porządku :)
OdpowiedzUsuńAkurat kupiłam wczoraj sporo cukinii, a ne robiłam nigdy ketchupu z cukinii, także z przyjemnością skorzystam z przepisu :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo słyszałam o tym ale nigdy nie wpadło mi to tak w oko przepis wygląda na bardzo proste a że mam cukinię na pewno wypróbuję Po co kupować skoro można zrobić samemu!
OdpowiedzUsuńCukiniowe przetwory są fantastyczne. Można czarować cudeńka, a ketchup to już podstawa szanującej się spiżarni ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Chyba poproszę Babcię o dodatkowe kilka cukiń 😎
OdpowiedzUsuń