Sernikobrownie z jeżynami
Powstało zupełnie przypadkowo,
z nadmiaru jeżyn w lodówce i samotnie stojącemu opakowaniu ricotty...
Bardzo udane połączenie.
Wygląda dla mnie zjawiskowo.
Tak samo smakuje:-)
Składniki:
masa ciemna:
- 120 g gorzkiej czekolady,
- 120 g masła,
- 60 g mąki,
- 100 g cukru,
- 3 jajka,
- 250 g ricotty,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki,
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Przestudzić. Jajka ubić, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do masy wlewać powoli czekoladę.
Spód blachy wielkości 30x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem. Dodawać po łyżce ser, a następnie mąkę i mieszać powoli. Masę serową wykładać łyżką na ciasto, przy pomocy wykałaczki zrobić esy floresy. Porozrzucać, wciskając lekko jeżyny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C, piec 25 minut.
Wspaniale to wymyśliłaś! Pycha!
OdpowiedzUsuńMniam Marzenko jak wspaniale wygląda :-) porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda i szybkie w przygotowaniu :))
OdpowiedzUsuńJak ja Ci zazdroszczę, że możesz jeść takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńO mniamu! ;-)
OdpowiedzUsuńO matko! Jak to bosko wygląda!
OdpowiedzUsuńZjadłabym bardzo chętnie!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie można po prostu sięgnąć przez ekran...
Pyszne połączenie :)jaka szkoda, że tylko wirtualne, chętnie byśmy porwali kawałek :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńidealne!
OdpowiedzUsuńI to jest cisto dla mnie. Jeżyny w ogródku, a sernik to moje ulubione ciasto, więc muszę wypróbować przepis. Tylko te miarki w dkg mnie przerastają, bo muszę się martwić, by dobrze przeliczyć. Nie można podać w szklankach i łyżeczkach? Grzecznie proszę o transkrypcję :)
OdpowiedzUsuńCzasem z takich niecodziennych połączeń wychodzi coś pysznego. Tutaj widać, że tak właśnie się stało i z chęcią kiedyś zrobię Twoje ciasto :)
OdpowiedzUsuńJeżyny uwielbiam!
OdpowiedzUsuńBrownie z serem na pewno pyszne z jeżynami. Mniammm....
Ciasto wygląda bardzo apetyczne i jeszcze owocowe leśne :) hmmm pysznksci :)
OdpowiedzUsuńPięknie robisz zdjęcia, niż a wiedzieć jaki to obiektyw?
Jak to smakowicie wygląda 😍
OdpowiedzUsuńWspaniały i z ricottą. Możesz być pewna że zrobię!
OdpowiedzUsuńWięcej takich pysznych przypadków poproszę :) jakież zdjęcia przecudnie apetyczne :) obłędne :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada i myśle że tak samo smakuje, miłego dnia kochana 😘😘
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie aż żałuję, że w tym roku jeżyn jak na lekarstwo u mnie :(
OdpowiedzUsuń