Babka mandarynkowa
Cytrusy najbardziej kojarzą mi się z zimą i Bożym Narodzeniem.
A upiekłam babkę mandarynkową latem - cóż za ironia;-)
W sumie to były 2 powody.
Po pierwsze koleżanka zaprosiła mnie na kawę i poczęstowała taką babką zakupioną w cukierni. Aromat i smak nieziemski.
Po drugie mąż zakupił, po namowie pani w warzywniaku, piękne mandarynki w sierpniu...
No smaczne to one nie były. I tak leżały w misce czekając na ten właśnie splot wydarzeń;-)
Wszystko jasne, dlaczego znalazła się u nas babka mandarynkowa w środku lata? ;-)
Składniki:
- 200 g obranej i wyfiletowanej mandarynki,
- 4 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy cytrynowy,
- 130 g cukru,
- 3/4 szkl. oleju rzepakowego,
+ cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, dosypywać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Na koniec wlać olej i dobrze wymieszać. Wrzucić kawałki mandarynek i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do formy keksowej, natłuszczonej i posypanej kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop. C. Piec do suchego patyczka około 40 minut. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Piękne wnętrzę, wygląda na pyszną :)
OdpowiedzUsuńMusi obłędnie pachnieć i mam nadzieję że mandarynki znacznie zyskały w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńNo pachnieć to ona musiała wspaniale! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita! Muszę zapamiętać, by ją przygotować gdy będą najsmaczniejsze owoce!
OdpowiedzUsuńNo tak, manadrynki w sierpniu to nie jest najlepszy zakup...
OdpowiedzUsuńKojarzą nam się z zimą, bo wtedy jest na nie sezon właśnie.
Babka wygląda smakowicie i upieke ją...w grudniu!
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńCzyli dobrze, że pani z warzywniaka namówiła męża na te mandarynki ;)
Poezja! Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńjakie smakowite cudowności :)
OdpowiedzUsuńprezentuję się przepięknie ;) Każdy powód jest dobry, aby upiec ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Poza tym można wypróbować z różnymi cytrusami :) Uniwersalny przepis, z którego chętnie skorzystamy :) pozdrowienia
OdpowiedzUsuńkażdy moment jest dobry na pieczenie <3
OdpowiedzUsuńjato bym teraz mazurka zjadła, haha :D
Cudna babeczka!!!
OdpowiedzUsuń