Sałatka z zielonych pomidorów
Zostałam obdarowana miską zielonych pomidorów.
Nigdy nie robiłam, ani nawet nie jadłam sałatki z nich.
Przeszukując internet trafiłam na wiele przepisów.
Wybrałam 3, ale nie każda wersja była trafiona.
Jednej takiej zupełnie bez cukru z winnym octem nie dało się jeść - sam kwas.
Druga propozycja natomiast zawierała zbyt dużo cukru. To nie był mój klimat.
Składniki:
- 1 kg zielonych pomidorów,
- 2 cebule,
- 1 łyżka soli,
- ziele angielskie, gorczyca biała, pieprz, listki laurowe i ewentualnie koper
- 2 szkl. wody,
- 0,5 szkl. octu 10%,
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Pomidory umyć, usunąć szypułki, pokroić w poprzek w około 5mm plastry. Zasypać solą i odstawić w chłodne miejsca na minimum 12 h.
Po tym czasie odsączyć pomidory. Dodać pokrojoną cebulę w piórka lub w plasterki. Zalewę zagotować. Do każdego słoika na dno dodać po kulce ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, 10 ziarenek gorczycy i jednym listku laurowym. Składniki zalewy zagotować. Włożyć ostrożnie sałatkę do słoików i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować około 10-15 minut. Sałatka nadaje się do spożycia po około 3-4 tygodniach.
Jadłam u znajomych taką sałatkę, była pyszna ;)
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze takiej sałatki, jednak wygląda super i kusi :)
OdpowiedzUsuńMożna by rzec, że się wychowałam na tej sałatce. Mama co roku ją robiła na zimę w dużych ilościach :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :) Moja mam kiedyś robiła konfiturę z zielonych pomidorów, pamiętam, że była smaczna. Zaraz przypominają mi się "Smażone zielone pomidory" w wersji literackiej i filmowej. Niestety nikt nie sprzedaje zielonych pomidorów, a szkoda :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ciekawa jestem smaku:)
OdpowiedzUsuńMiałam kiedyś okazję próbować i bardzo mi smakowała, sama jeszcze nigdy nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńJa również nie jadłam, ciekawa jestem smaku :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTaką sałtkę robiłą moja Ciocia.
OdpowiedzUsuńByła słodko - kwaśna.
Bardzo ją lubiłam.
Twoja pewnie smakuje podobnie.
Przykro mi, że nie przypadła Ci do gustu wersja pana Wilkinsona.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, czy mi posmakowałaby wersja z cukrem. ;)
Z zielonych pomidorów robiłam dżemy i bardzo mi smakowały, spróbuję Twoją wersję sałatki z zielonych pomidorów :)
OdpowiedzUsuńMialam przyjemność jesc te wlasnie salatke - i bardzo polecam! :)
OdpowiedzUsuń