Tortellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi
Jeśli nam zostaną pierożki, uszka, tortellini czy ravioli z poprzedniego dnia, to możemy je w prosty i smaczny sposób spożytkować - tworząc inne danie.
Dla urozmaicenia możemy je zapiec z sosem, dodać mięso, ser lub inne dodatki.
W krótkim czasie stworzymy nowy, smaczny posiłek - domownicy zapewne będą zachwyceni i nikt nie będzie marudził, że znowu to samo... ;-)
Jeśli nie mamy pierożków, to możemy użyć tych gotowych i je chwilę obgotować - efekt też będzie zadowalający;-)
Polecam zwłaszcza, gdy z czasem u nas krucho.
Składniki:
- 250 tortellini lub ravioli ze szpinakiem i ricottą,
- 150g mozzarelli lub innego sera wg uznania,
- parmezan w kawałku,
- świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie),
Sos pomidorowy:
- 1 mała cebula drobno posiekana,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 4-5 pomidorów świeżych lub 1 puszka pomidorów bez skórki,
- chlust białego wytrawnego wina,
- 0,5 szkl.bulionu lub wody,
- szczypta suszonych płatków chili,
- 6-8 liści posiekanej bazylii,
- sól i pieprz,
pulpeciki:
- 1 ząbek czosnku,
- 300g mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego zmielonego,
- bułka sucha lub tarta,
- natka pietruszki drobno posiekana (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( ja dałam sos paprykowy),
- olej do smażenia,
Przygotowanie:
Podsmażyć cebulę na małym ogniu, do zeszklenia. Dodać czosnek i krótko gotować. Dodać wino, a następnie dodać pomidory sparzone i obrane, bulion, chili i bazylię. Gotować, aż sos zgęstnieje. Wszystko zblendować.
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
Podczas gdy sos się gotuje, wymieszać wszystkie składniki na pulpeciki, zagęścić bułką, doprawić. Z wyrobionego mięsa lepić malutkie kuleczki z mięsa. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć klopsiki aż się przyrumienią z każdej strony.
Wodę z solą zagotować i wrzucić tortellini. Gotować 3 minuty. Odcedzić. Pominąć tę czynność jeśli mamy już pierogi obgotowane.
Wymieszać tortellini z pulpecikamii i z sosem pomidorowym. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Rozsypać kawałki mozzarelli. Na wierzch zetrzeć parmezan. Zapiekać 20 - 30 minut.
Pyszny i sycący obiad, takie lubię ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, o tym bym nie pomyślała, że wykorzystywać w ten sposób to co nam zostanie.
Muszę wypróbować.
Tak nie probowalam , zazwyczaj dodawałam je do sałatki...Ale wygladaja zachecajaco wiec przy kazji z pewnoscia wyprobuja Twój pomysl.
OdpowiedzUsuńMarzenko bardzo apetyczne danie :-)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :)z pewnością wykorzystamy przepis, pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńLubię :)
OdpowiedzUsuńOjojoj ! Mega apetycznie wygląda !
OdpowiedzUsuńGłodna jestem i ślinka mi cieknie.
Porywam przepis.
Ślinka cieknie, jak ogląda się takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pomysły. Nie toleruję marnowania jedzenia, a jak można "resztki" wykorzystać w taki smakowity pomysł to ja jestem całym sercem za :)
OdpowiedzUsuń