Chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną. World Bread Day 2016!
Nadeszła kolejna akcja World Bread Day 2016, czyli Światowy Dzień
Chleba.
W tym roku postanowiłam dołączyć z chlebem bezglutenowym z kaszą gryczaną.
Wiem jak trudno jest żyć bez chleba - ja nie umiem.
Moja propozycja, mam nadzieję, pomoże tym, którzy nie mogą jeść glutenu.
Składniki:
·
250 g
mieszanki chlebowej (bezglutenowa Mąka
uniwersalna marki Schar),
·
100 g mąki
owsianej bezglutenowej,
·
100 g mąki
ryżowej,
·
50 g mąki
ziemniaczanej lub kukurydzianej,
·
500 ml wody,
·
3 łyżki
oliwy z oliwek,
·
30 g
świeżych drożdży,
·
2 łyżeczki
soli,
·
1 łyżeczka
cukru,
·
2 łyżki
nasion chia,
·
2 łyżki
siemienia lnianego
·
2 garści
ugotowanej kaszy gryczanej palonej,
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki wymieszać w misce.
Formę do pieczenia posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy. Chleb powinien sięgać nie wyżej niż do połowy wysokości blaszki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stop. C. Piec około 40-50 minut . Wystudzić na kratce.
Formę do pieczenia posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy. Chleb powinien sięgać nie wyżej niż do połowy wysokości blaszki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stop. C. Piec około 40-50 minut . Wystudzić na kratce.
zgłoszone do akcji u Zorry:
Jestem tak zakręcona przetworami, że nie mam czasu upiec sobie chleba więc z przyjemnością porywam kromeczkę :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chleb, aż mam ochotę spróbować!
OdpowiedzUsuńMiło świętować w takim gronie!
Pozdrawiam!
Ja też nie umiem żyć bez chleba. Twój wygląda niezwykle apetycznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak kromka pachnącego, domowego chlebka, pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda na dość ciężki wypiek, ale za taki domowy chleb dałabym się pokroić :O
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńA ja nie mogę żyć bez glutenu.
Pozdrawiam Cię z okazji chlebowego święta!
Ja tez nie umiem żyć bez chleba.
OdpowiedzUsuńTwój bezglutenowy wygląda bardzo ładnie! I jakie ma dziury :)
Smakiem zbliżony do glutenowego?
domowe pieczywo najlepsze! mi tam gluten nie przeszkadza na szczęście a ten chleb wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNiby bezglutenowy, a wygląda tak apetycznie! Ja też nie umiałabym żyć bez chleba- co jak co, ale to podstawa :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem wypieków na tej mące bezglutenowej,
ale równocześnie cieszę się, że z glutenu nie muszę rezygnować. ;)
Widzialam rozne chleby bezglutenowe , ale ten Twój wygląda naprawdę apetycznie. I TE dziury!...:)
OdpowiedzUsuńPerfect crumb! Dziękujemy za udział wem World Bread Day 2016!
OdpowiedzUsuńMój ulubiony chleb bez glutenu to ten twarogowy z jajkami, polecam sprawdzić
OdpowiedzUsuń