Enchilada
Bardzo lubimy meksykańską kuchnię.
Po zaadoptowaniu zagościł u nas na stałe:-)
Składniki:
- 400 g mielonej wieprzowiny (dałam wieprzowinę z indykiem),
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki tartego żółtego sera,
- 2 łyżki masła,
Przygotowanie:
Pomidory, cebulę, czosnek, 1 łyżeczkę soli i Chilli zmiksować na gładką
masę. Na patelni roztopić masło, włożyć zmiksowaną masę i dusić na bardzo
małym ogniu przez 5 min.Jajka zmiksować ze śmietaną i 1 łyżką gorącego sosu. Masę stopniowo, ciągle mieszając, dodawać
do pozostałej części sosu. Nie przerywając mieszania ogrzewać (nie gotować) do zgęstnienia sosu. Na patelni podsmażyć wieprzowinę (w trakcie smażenia mięso rozdzielać
widelcem) oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać rodzynki, 1/4 łyżeczki soli i ¼ sosu. Wymieszać wszystko razem i
rozdzielić równo między tortille. Rozsmarować farsz i zwinąć tortille w rulon. Położyć na blasze do pieczenia złączeniem do dołu, polać resztą sosu,
posypać serem i zapiekać przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180C
(aż sos zacznie się gotować). Posypać posiekaną cebulką i od razu podawać.
Mniam Marzenko ale mi narobiłaś apetytu :-)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje :))
OdpowiedzUsuńtakie danie musi być przepyszne! Pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! Zapraszam na swój blog kulinarny! https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńNa sam widok ślinka cieknie <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie!
OdpowiedzUsuńOjoj, pychotka :))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię meksykańską kuchnię. A cudowną enchiladę robi moja nauczycielka hiszapńskiego Marisa. Pochodzi z Meksyku, stolicy Meksyku. Obowiązkowo dodaje czarną fasolę i ostre papryki.
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię enchiladę z indykiem ( to najpopularniejsze mięso w Meksyku) i sosem chipotle.
Twoją z wieprzowiną chętnie bym spróbowała.
Wygląda smacznie.
Na takie pyszności to nawet moje niejadki by się skusiły :)
OdpowiedzUsuńOoo - muszę zrobić, bo zapowiada się świetne danie :)
OdpowiedzUsuńSmakowite to :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam enchilady. Fajne comfort food na zimne dni. Muszę wykombinować wersję wege!
OdpowiedzUsuńTak, to zamawiam! Meksyk na talerzu :-)
OdpowiedzUsuń