Ciastka z jabłkami
Expresowe, pyszne...
Mają jedną wadę, znikają zbyt szybko;-)
Jeśli macie gości, a nic wcześniej nie przygotowaliście,
to polecam zrobienie tych ciasteczek.
Składniki( na około 30 szt.):
- 100-150 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 serek homogenizowany waniliowy (140-150g) lub twaróg mielony,
- pół porcji cukru waniliowego,
- 2-3 jabłka,
- cukier puder do posypania,
Do 100 g mąki wkroić masło, posiekać nożem. Dosypać cukier waniliowy i dodać serek. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na min. 0,5h do lodówki ( można sobie ciasto przygotować dzień wcześniej).
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Ciasto wyciągnąć z lodówki, podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na cienki placek, pokroić na kwadraty. Układać jabłka na każdym kawałku i albo zlepić w kopertę z 4 rogów, albo przeciąć z jednego boku i przeciągnąć przez dziurkę drugi bok. Wstawić do nagrzanego do 180 stop. C piekarnika, piec około 20 minut, do zrumienienia. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
przepadam za takimi ciasteczkami, kiedys robiłam często, muszę powrócić do tego przepisu :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńZjadłabym jutro do porannej kawy..
Bardzo smakowite te ciasteczka z dodatkiem jabłek :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają Marzenko :)
OdpowiedzUsuńJa nei czekałabym do jutrzejszej porannej kawy , zjadłabym już. Wygladaja bardzo smakowicie:).
OdpowiedzUsuńŚwietny i smaczny pomysł!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie:
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robiła podobne :) Były przepyszne! Bardzo dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają , takie ażurkowe, bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuń