Ryż na mleku z sosem malinowym i ciasteczkami imbirowymi
W sobotę wychodząc na zakupy spytałam córkę, czy coś chce ze sklepu.
- Tak, deserek riso z malinami.
Pomyślałam, że wszystko w domu mam, to sama zrobię;-)
Składniki:
- 100 g ryżu białego długoziarnistego,
- 500 ml mleka (dowolnego),
- 1 laska wanilii,
- 1 łyżka miodu ( lub cukru),
sos malinowy:
- 15 dkg mrożonych malin ( mogą być świeże),
- 1/4 szkl. soku malinowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/4 szkl. wody,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
+ dodatkowo ciasteczka imbirowe.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu,bez mąki , wymieszać podgrzewając do momentu rozpuszczenia się cukru. Mąkę rozprowadzić w odrobinie wody i zagęścić sos. Wystudzić.
Ciasteczka pokruszyć.
Ryż zalać mlekiem, dodać wyłuskane z laski ziarenka wanilii, miód lub cukier. Gotować około 15 minut, aż mleko się wchłonie. Gdy ryż jest twardawy można podlać odrobiną wody i jeszcze chwilę gotować. Wystudzić.
Na dno szklaneczek wsypać pokruszone ciasteczka imbirowe, następnie ryż. Na koniec całość polać sosem i posypać ciasteczkami.
To musi być rewelacyjne połączenie smakowe :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie bardzo by mi się jutro przydało, bo czeka mnie długi dzień :)
OdpowiedzUsuńależ pięknie wygląda :p zjadłąbym :)
OdpowiedzUsuńZamawiam na 8.30 :). Z pewnoscia lepsze niż gotowy wyrob - i wygląda pięknie na dodatek.
OdpowiedzUsuńNo i co? Czekało;-)
Usuńech...moge zamowic porcyjke?
OdpowiedzUsuńPyszny!
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze mieszkasz tak daleko. Wpadłabym na słoiczek takiego ryżu...
Rzeczywiście szkoda, bo ja często też bym do Ciebie wpadała na co nieco;-)
UsuńPysznie wygląda :) Mniam, pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńFantastyczne śniadanko!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda soper! A jak Iza, zadowolona była? ;)
OdpowiedzUsuńO tak, bardzo :-)
Usuńdobrze że mnie nie widzisz i nie słyszysz, głośno przełykam ślinę na te widoki:)
OdpowiedzUsuń