Budyń jaglany
Ten budyń przygotowałam specjalnie dla mojej kochanej mamy.
Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleka (roślinnego lub zwierzęcego),
- szczypta soli,
- laska wanilii,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 1 jabłko,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- kardamon mielony.
Kaszę przepłukać gorącą wodą do momentu, aż woda będzie klarowna. Ugotować ją w mleku ze szczyptą soli i pestkami wanilii ( trwa to około 15 minut). Mieszać kaszę, żeby się nie przypaliła. Zmiksować całość, dosładzając miodem. Jabłko obrać, pokroić w plastry i na oleju kokosowym uprażyć, dodać cukier trzcinowy. Zdjąć gdy się skarmelizuje. Do naczynia wlać budyń, na wierzch ułożyć jabłka. Całość posypać mielonym kardamonem.
Marzenko, przykro mi :(
OdpowiedzUsuńMarzenko, na pewno by jej smakował...
OdpowiedzUsuńMarzenko....przytulam mocno....
OdpowiedzUsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńMama byłaby szczęśliwa...
Przykro nam, że nie dane było Mamie spróbować tych delicji. :((
OdpowiedzUsuńPrzykro mi :(
OdpowiedzUsuńZ pewnością by zachwycił
Marzyniu kochana, ja też Cię ściskam, bo znam ten ból...
OdpowiedzUsuńMarzenko :*
OdpowiedzUsuńTrzymaj się cieplo...
OdpowiedzUsuń