Pulpety z cielęciny w sosie pomidorowm
Uwielbiam pulpety w sosie pomidorowym ;-)
Kojarzą mi się z obiadami z dzieciństwa.
W ten zimowy dzień danie wspaniale rozgrzewa.
Ja je zajadam z ugotowanymi ziemniakami, ale doskonale pasują również do makaronu.
Wykorzystałam do sosu pomidorki koktajlowe. Wcześniej je upiekłam.
Składniki:
- 0,5 kg mielonej cielęciny,
- sucha bułka pszenna,
- 1 jajko,
- sól pieprz,
- mąka do obtaczania
sos:
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (można je pominąć, wykorzystując tylko przecier),
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- 1 cebula,
- 1 litr bulionu (najlepiej wołowego),
- sól, pieprz, cukier,
- chlust oleju lub oliwy.
- 1 łyżka mąki + 1 łyżka śmietany 18% tł.
+ olej do smażenia
Przygotowanie:
Suchą bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy zmięknie, wycisnąć i rozdrobnić. Dodać do mięsa. Wyrobić całość dokładnie, żeby składniki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem. Wyrabiać z mięsa kulki i obtaczać w mące. Zrumienić podsmażając na oleju.
Pomidorki koktajlowe skropić oliwą. Posypać pieprzem i solą. Zapiekać 15-20 minut, żeby zmiękły.
Bulion zagotować, wrzucać do niego obsmażone pulpety. Gotować całość około 10 minut. W tym czasie podsmażyć posiekaną cebulę. Wrzucić do sosu razem z upieczonymi pomidorkami i przecierem. Chwilę razem pogotować. Następnie wyjąć mięso, a sos zmiksować. Mąkę rozprowadzić z wodą i śmietaną. Hartować gorącym sosem, aby nie powstały grudki. Wlać powoli mąkę zahartowaną do sosu. Wrzucić pulpety. Doprawić solą i cukrem. Podawać z ugotowanymi, potłuczonymi ziemniakami lub z makaronem.
Pucha, też lubię. Ja w ogóle bardzo lubię kotlety mielone :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne pulpeciki :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńWspaniałe, rozgrzewające danie :-)
OdpowiedzUsuńPewnie że domowe pulpeciki najlepsze:-) mniam.I jeszcze pieczone pomidorki☺Super. Pozdrawiam serdecznie w Nowym 2017😊
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pulpeciki. Świetny pomysł z podpieczeniem pomidorków, pewnie dzięki temu sos był jeszcze smaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam i z ziemniaczkami i makaronem! Pycha!
OdpowiedzUsuńZgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńDolaczam do grona wielbicieli pulpecików!:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie pulpety w sosie pomidorowym ale z cielęciny nigdy nie robiłam Mysle ze musza być bardzo delikatne i smaczne Jejku człowiek zaraz się glodny robi.... Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPulpety to moje smaki z dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńPoproszę...
Aż cieplej się robi na samą myśl o takim pysznym daniu!!
OdpowiedzUsuńAż chciałoby się znowu być dzieckiem...
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam w sosie koperkowym, ale następnym razem zrobię według Twojego przepisu. Dzieciaki uwielbiają pulpety, więc pojawiają się u mnie dość często :)
OdpowiedzUsuń