Pumpernikiel na zaczynie
Przy wypiekaniu tego chleba nie mogło mnie zabraknąć. Kiedy Amber zgłosiła w styczniowej piekarni pumpernikiel to byłam pewna, że muszę go upiec.
oryginalny przepis – klik!
Zaczyn:
- 1,5 dag drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki żytniej
Ciasto chlebowe:
- zaczyn
- 2 łyżki miodu
- 375 ml ciepłęj wody ( jeżeli dodamy kawę to 350 ml wody)
- 400 g mąki żytniej
- 600 g mąki orkiszowej
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki mleasy ( można dodać słód jęczmienny lub żytni)
- 1 jajko
- 25 ml mocnej kawy (opcjonalnie)
- ziarna do posypania (opcjonalnie)
Z mąki usypać kopiec i zrobić w nim duży krater. W krater wlać zaczyn
, dodać sól, miód, olej, melasę i kawę. Zarabiać, dodając wodę aż
ciasto zacznie zbijać się w kulę. Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut,
dodając wody, jeśli jest zbyt suche lub dosypując mąki, gdy zbyt
wilgotne (i tu mała uwaga, ciasto z mąki żytniej powinno być lekko
klejące). Elastyczne i gładkie ciasto natrzeć oliwa i odstawić do
wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto
zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do
natłuszczonych foremek do chleba . Ponacinać chlebki nożem umoczonym w
wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę.
Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C
przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie z
wodą.
W akcji brali udział:
Akacjowy blog
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Gotuj zdrowo! Guten appetit!
Grunt to przepis!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek Dany
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
Akacjowy blog
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Gotuj zdrowo! Guten appetit!
Grunt to przepis!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek Dany
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
Wspaniały chleb!
OdpowiedzUsuńDziękuję, ze dołączyłaś.
Pozdrowienia serdeczne.
Dzięki za wspólne pieczenie! Ogromna frajda i pyszny efekt :)
OdpowiedzUsuńPysznie upieczony!
OdpowiedzUsuńSmaczna, szybka wersja :)
Miło piec razem w styczniu!
Cieszę się że piekłaś razem z nami!
Było ciężko, ale skoro tak mi na nim zależało to musiałam :-)
UsuńJasny pumpernikiel również musi być pyszny:) Do upieczenia w lutym.
OdpowiedzUsuńMarzenko piękny chlebek ! Miło było z Tobą piec, buziaki :).
OdpowiedzUsuńŁadny, wyrośnięty chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie w styczniowej piekarni.
OdpowiedzUsuńwspaniały chleb! mi się tym razem nie udało ale i tak popodziwiam sobie Wasze chlebki:)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa, jak smakuje taki domowy pumpernikiel. Fajnie, że takie akcje organizujecie :)
OdpowiedzUsuńA ja nie przepadam za pumperniklem, więc zrezygnowałam z pieczenia. Polecasz ten przepis?
OdpowiedzUsuńUściski Marzenko :*
Tak Alutko, polecam :-) Mój faworyt:-)
UsuńBardzo podoba mi się to „pospolite ruszenie” w temacie pieczenia chleba : ) Jestem pewna, że dzięki Wam, blogerom kulinarnym, wiele osób wprowadziło w swoim domu zwyczaj wypieku swojskiego pieczywa. Pumpernikiel to dość specyficzny i wymagający klasyk, ale kto dziś ma czas na pieczenie go przez prawie 24 godziny? Dzięki temu szybkiego i prostemu przepisowi możemy spróbować tradycji w nowym wydaniu. PS: bochenek wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że znalazłaś czas na wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuńŚciskam Cię mocno!
Marzenko, bardzo apetyczny chleb upiekłaś.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
Pozdrawiam
Marzenko-bardzo dobry miałaś pomysł z tym pumperniklem :) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólne wypiekanie M
OdpowiedzUsuńSmakowity bochenek z bardzo ładnym miękiszem. Dziekuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania.
OdpowiedzUsuńZnakomity! Do następnego wypiekania!
OdpowiedzUsuńPrzepyszny chleb. Pięknie ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńJeszcze jeden piękny chlebuś, dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas i wszystkiego dobrego w nowym roku!
Piękny, domowy chleb, czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńCudowny chlebuś. Musze go upiec koniecznie bo nie dałam rady z wami :-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń