Sałatka z buraka i avocado
Piękna kolorystycznie sałatka.
Słoneczko wyszło, dzień stał się dłuższy i od razu instynktownie chce się lżejszego posiłku.
Też tak macie? :-)
Feta i avocado idealnie komponuje się z burakiem.
Składniki:
- 1-2 ugotowane lub upieczone buraki,
- 1 avocado,
- kawałek fety,
- mieszanka uprażonych pestek dyni i słonecznika,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- kilka kropel octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- można dodać odrobinę wody,
- sól do smaku.
W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu. Buraki i avocado pokroić w plastry i ułożyć naprzemiennie. Pokruszyć fetę rozsypując na wierzchu sałatki. Polać sosem i posypać uprażonymi nasionami.
Ale pyszności serwujesz :)
OdpowiedzUsuńW takim połączeniu jeszcze nie jadłam. Wygląda pięknie, i pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie do zapamiętanie. Też tak mam, że jak tylko słońce zaświeci chce mi się warzyw.
OdpowiedzUsuńOj, coś poszło nie tak i zostałam anonimem:-)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńAwokado mam w ciągłym zapasie w domu i nie wyobrażam sobie bez niego mojej kuchni...
Ubóstwiam to połączenie!
OdpowiedzUsuńwygląda mega pysznie! uwielbiam buraki w sałatkach:)
OdpowiedzUsuńCudowna. Uwielbiam takie połączenia :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie! Idealnie!
OdpowiedzUsuńDoskonałe połączenie smaków. Uwielbiam wszystko co podałaś w swojej sałatce. Już mi ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńCzy awokado nie ciemnieje po podaniu sosu winegret, działa podobnie jak sok z cytryny?
OdpowiedzUsuń