Sałatka z buraka i avocado


Piękna kolorystycznie sałatka.
Słoneczko wyszło, dzień stał się dłuższy i od razu instynktownie chce się lżejszego posiłku.
Też tak macie? :-)
Feta i avocado idealnie komponuje się z burakiem.
Spróbujcie!


Składniki:
  • 1-2 ugotowane lub upieczone buraki,
  • 1 avocado,
  • kawałek fety,
  • mieszanka uprażonych pestek dyni i słonecznika,
sos winegret:
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • kilka kropel octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • można dodać odrobinę wody,
  • sól do smaku.
Przygotowanie:

W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu.  Buraki i avocado pokroić w plastry i ułożyć naprzemiennie. Pokruszyć  fetę rozsypując na wierzchu sałatki. Polać sosem i posypać uprażonymi nasionami.



Komentarze

  1. W takim połączeniu jeszcze nie jadłam. Wygląda pięknie, i pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie do zapamiętanie. Też tak mam, że jak tylko słońce zaświeci chce mi się warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, coś poszło nie tak i zostałam anonimem:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie!
    Awokado mam w ciągłym zapasie w domu i nie wyobrażam sobie bez niego mojej kuchni...

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda mega pysznie! uwielbiam buraki w sałatkach:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna. Uwielbiam takie połączenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe połączenie! Idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Doskonałe połączenie smaków. Uwielbiam wszystko co podałaś w swojej sałatce. Już mi ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy awokado nie ciemnieje po podaniu sosu winegret, działa podobnie jak sok z cytryny?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne