Burger śródziemnomorski
Od czasu do czasu rodzinka domaga się fast foodów. Cóż robić;-)?
Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie wszystkiego samemu.
Trzeba mieć tylko świadomość, że domowy hamburger to już nie będzie fast food;-)
Sam wypiek bułek potrwa pół dnia...
Ale warto. Smak zapewniam dużo lepszy od gotowców.
Bułki mam już u siebie (klik).
Tym razem moje burgery podałam z bakłażanem i bazylią, żeby troszkę klimatem śródziemnomorskim zawiało i zimę przegoniło;-)
Składniki:
Bułki (klik)
Burgery:
- 0, 5 kg mięsa wołowego zmielonego,
- 1 łyżka musztardy sarepskiej,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz
- sałata lodowa,
- 1 pomidor,
- 1 bakłażan,
- świeża bazylia,
- oliwa z oliwek do smażenia bakłażana,
- 2 łyżki musztardy sarepskiej,
- 2 łyżki kechupu,
- 2 łyżki majonezu.
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z musztardą, olejem, przyprawami. Dodać odrobinę wody i wyrabiać, aż stworzy zwartą konsystencję . Formować płaskie kotlety i podsmażyć na grillu lub patelni grillowej.
Bakłażana wcześniej pokroić w plastry, posolić i odstawić na 0,5h. Następnie opłukać i wysuszyć. Smażyć z 2 stron na oliwie, na patelni grillowej.
Wymieszać wszystkie składniki sosu.
Bułki przekroić i podpiec, posmarować sosem. Nakładać warstwowo: sałatę, mięso, bakłażan, pomidor, posiekana bazylia i sos.
Cudowne smaki ;)
OdpowiedzUsuńPyszniasto! Też tak czasem lubimy :)
OdpowiedzUsuńZimy praktycznie już nie ma..., hura!
OdpowiedzUsuńA domowe burgery zawsze jem chętnie.
Bardzo lubię domowe fast foody, a w zasadzie slow foody :)
OdpowiedzUsuńkiedy zobaczyłam zdjęcia tego burgera to aż mi w brzuchu zaburczało:))
OdpowiedzUsuńNie mogę doczytać czym przekułaś całość. Chyba już za dużo treści dzisiaj i mój mózg nie ogarnia czytania ze zrozumieniem. Hamburgery wyglądają naprawdę dobrze. Chętnie wypróbuję, nawet jakby wypiek bułek miał trwać pół dnia!
OdpowiedzUsuńNie pisałam w treści, oczywiście mój błąd. Przekłułam szpadkami do szaszłyków :-)
UsuńCoś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńtaki burger to cos dla mnie :P uwielbiam takie śniadania
OdpowiedzUsuń