Grzanki z jarmużem
W weekend pięknie nam przygrzewało słoneczko, ale dzisiejsza aura upewniła wszystkich, że jednak do wiosny jeszcze trochę...
Tulipany w wazonie nastrajają pięknie.
Na rozgrzewkę proponuję grzanki z czosnkiem, jarmużem i ostrą papryczką, żeby od środka było cieplej ;-)
Składniki:
- bagietka,
- 2- 3 garście liści jarmużu,
- świeża papryczka chilli,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1-2 suszone pomidory,
- 1 łyżka śmietany 18% tł.,
- ser pleśniowy (u mnie żółty lazur),
- sól, biały pieprz,
- oliwa z oliwek,
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć posiekaną papryczkę, pomidory i czosnek. Dodać porwane liście jarmużu. Przyprawić. Podlać śmietaną i ewentualnie wodą. Dusić, aż jarmuż zmięknie.
Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki, każdą część przekroić wzdłuż i wydrążyć, żeby pozbyć się środka. Skropić oliwą, rozłożyć podduszony jarmuż, Na wierzchu ułożyć plasterki sera. Zapiekać w gorącym piekarniku do zrumienienia.
Pysznie się zapiekło!
OdpowiedzUsuńZjadłabym jedną grzaneczkę...
Mam jarmuż, mam chilli, sera pleśniowego nie mam, ale mam kozi, i chyba też się nada. Będę robić :)
OdpowiedzUsuńPysznie! Byle do wiosny :)
OdpowiedzUsuńO mniam. Super takie grzanki :-)
OdpowiedzUsuńGrzanki to my możemy jeść ze wszystkim, mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńJarmuż to takie zdrowe warzywo, ale ja jakoś za nim nie przepadam. W Twojej wersji będzie mi bardzo smakowało to widać już po przeczytaniu listy składników :)
OdpowiedzUsuńMniam jak pysznie. I zdjęcia cudne 😍
OdpowiedzUsuńCiekawe, jak jarmuż smakuje w grzance? ;)
OdpowiedzUsuńFajna opcja!
Ładne zdjęcia :)
Świetny pomysł na grzanki- podobnie jak danie z jarmużem i soczewicą. Będzie w tym tygodniu u mnie jedno i drugie. SERDECZNOŚCI.
OdpowiedzUsuń