Kurczak w 40-stu ząbkach czosnku z sufletem kukurydzianym


Przepis na tego pysznego kurczaka mam u siebie od ponad 20 lat.
Robert Makłowicz kiedyś go przyrządzał w tv.
Przepis jest banalnie prosty, praktycznie nasza robota ogranicza się tylko do włożenia potrawy do piekarnika.
A efekt końcowy to bajka:-)
Dorzucam go do akcji na FB błyskawiczne piątki.
Może czasowo nie jest aż tak szybki, ale wymóg włożonej naszej pracy jest minimalny.
Dlatego rzekłabym - błyskawicznie się robi ;-)


Składniki:
  • kurczak zagrodowy około 1,5 do 2 kg,
  • solanka (na 1 litr wody 100 g soli),
  • pieprz, słodka papryka w proszku,
  • 2 duże główki czosnku (około 40 ząbków czosnku),
suflet kukurydziany:
  • 2 puszki kukurydzy,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki startego sera żółtego,
  • sól, pieprz,
+ bagietka
Przygotowanie:
Dzień wcześniej umytego kurczaka zanurzyć w solance. Odstawić.
Następnego dnia kurczaka  osuszyć, do wnętrza włożyć w łupinkach pojedyncze ząbki czosnku. Kurczaka natrzeć papryką słodką i posypać pieprzem. Piec oko 2 h w 180 stop. C. Pod koniec można zwiększyć temp. do 200 stop., żeby zrumienić.
Cebulę i paprykę podsmażyć na maśle. Przestudzić. Dodać kukurydzę , jajko, ser i przyprawy. Wymieszać i wyłożyć całość do nasmarowanej masłem formy żaroodpornej. Kiedy kurczak siedzi w piecu wkładamy suflet na ostatnie 20 minut do piekarnika na dolną półkę, a na sam koniec przestawiamy na górną do zrumienienia.
Kurczaka poporcjować, wyjąć do miseczki czosnek w łupinkach. Podawać z sufletem i bagietką. Czosnek rozsmarowywać na pieczywie:-)




Nawet Ci, którzy nie gustują w dużej ilości czosnku będą mogli to danie zjeść, bo naprawdę nie czuć go tak jak czosnku surowego.


Komentarze

  1. oooo to musiała być petarda smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. O szok! ja nawet nie mam tylu ząbków w kuchni:) kurczak wygląda znakomicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe danie, jestem pewna, że jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  5. No to poszalałaś z tym czosnkiem. Wyobrażam sobie ten unoszący się w czasie pieczenia aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie i błyskawicznie! Idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten suflet bardzo mnie zainteresował :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I ten czosnyczek do smarowania, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne