Kurczak w 40-stu ząbkach czosnku z sufletem kukurydzianym
Przepis na tego pysznego kurczaka mam u siebie od ponad 20 lat.
Robert Makłowicz kiedyś go przyrządzał w tv.
Przepis jest banalnie prosty, praktycznie nasza robota ogranicza się tylko do włożenia potrawy do piekarnika.
A efekt końcowy to bajka:-)
Dorzucam go do akcji na FB błyskawiczne piątki.
Może czasowo nie jest aż tak szybki, ale wymóg włożonej naszej pracy jest minimalny.
Składniki:
- kurczak zagrodowy około 1,5 do 2 kg,
- solanka (na 1 litr wody 100 g soli),
- pieprz, słodka papryka w proszku,
- 2 duże główki czosnku (około 40 ząbków czosnku),
suflet kukurydziany:
- 2 puszki kukurydzy,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 2 jajka,
- 4 łyżki startego sera żółtego,
- sól, pieprz,
+ bagietka
Przygotowanie:
Dzień wcześniej umytego kurczaka zanurzyć w solance. Odstawić.
Następnego dnia kurczaka osuszyć, do wnętrza włożyć w łupinkach pojedyncze ząbki czosnku. Kurczaka natrzeć papryką słodką i posypać pieprzem. Piec oko 2 h w 180 stop. C. Pod koniec można zwiększyć temp. do 200 stop., żeby zrumienić.
Cebulę i paprykę podsmażyć na maśle. Przestudzić. Dodać kukurydzę , jajko, ser i przyprawy. Wymieszać i wyłożyć całość do nasmarowanej masłem formy żaroodpornej. Kiedy kurczak siedzi w piecu wkładamy suflet na ostatnie 20 minut do piekarnika na dolną półkę, a na sam koniec przestawiamy na górną do zrumienienia.
Kurczaka poporcjować, wyjąć do miseczki czosnek w łupinkach. Podawać z sufletem i bagietką. Czosnek rozsmarowywać na pieczywie:-)
Nawet Ci, którzy nie gustują w dużej ilości czosnku będą mogli to danie zjeść, bo naprawdę nie czuć go tak jak czosnku surowego.
oooo to musiała być petarda smaku!
OdpowiedzUsuńO szok! ja nawet nie mam tylu ząbków w kuchni:) kurczak wygląda znakomicie!!!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie, jestem pewna, że jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńNo to poszalałaś z tym czosnkiem. Wyobrażam sobie ten unoszący się w czasie pieczenia aromat :)
OdpowiedzUsuńPysznie i błyskawicznie! Idealnie!
OdpowiedzUsuńTen suflet bardzo mnie zainteresował :)
OdpowiedzUsuńI ten czosnyczek do smarowania, mniam...
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuń