Tarta tatin z cukinią i słodko-pikantnym serkiem
Tartę tatin z cukinią napełnioną słodko-pikantnym serkiem polecam na lekką przekąskę.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 serek Apetina o smaku papaja i curry,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- sól,
- oliwa extra virgine,
- płat ciasta francuskiego
Na patelni grillowej skropionej oliwą zrumienić plastry cukinii pokrojonej wzdłuż. Odsączyć na papierze. Każdy plaster posmarować serkiem Apetina o smaku papaja i curry. Zrolować. Na patelni skarmelizować cukier podlewając octem. Na dno foremki do zapiekania wlać skarmelizowany cukier z octem. Ułożyć zwinięte ruloniki cukinii. Całość oprószyć solą i przykryć ciastem francuskim wykrojonym na szerokość foremki. ciasto zawinąć do środka i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop. C. Zapiekać około 30 minut. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić na chwilę tartę. Przewrócić foremkę do góry dnem i wyłożyć tak, żeby ciasto było podstawą.
Wspaniała!
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię, że nie można skończyć na jednym kęsie! Pychota Marzenko! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi nieco pewne bułgarskie danie z cukinii, ale tam była feta. W tej wersji jest pewnie nieco łagodniejsza :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńCukinię bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńSerka Apetiny niestety nie uznaję...,zastąpiłabym fetą lub ricottą z ostrym akcentem.