Babka Zebra
Moje dziecko w gimnazjum, jakiś czas temu;-), miało zajęcia praktyczne w ramach których uczyli się gotować.
Namiętnie wałkowała wtedy babkę Zebrę, którą przygotowywali w szkole.
Składniki:
- 5 jaj
- 1,5 szkl. cukru
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. oranżady,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao,
- cukier waniliowy,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem. Ucierając dodać olej, oranżadę i stopniowo 2,5 szklanki mąki
wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Formę wysmarować masłem i
posypać bułką tartą. Wlewać na środek ciasto jasne na
przemian z ciemnym. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C około 60 min. do suchego patyczka.
Achh nie raz takie w domu robiliśmy :D Pyszne są.
OdpowiedzUsuńMarzenko cudowna ta twoja babeczka :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała!
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńBabka marmurkowa od razu kojarzy nam się ze wspomnieniami z czasów...właśnie szkolnych. Pięknie wygląda :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńUrocza baba!
OdpowiedzUsuńWspaniałego świętowania.