Karczochy gotowane, podane z sosem winegret


Do dzisiaj nie jadłam  świeżych karczochów.
Owszem będąc we Włoszech niejednokrotnie widziałam je na targu , ale nie odważyłam się nigdy na ich zakup.
Mąż akurat wracał z nart i spytał się co mi przywieźć?
- Może świeże karczochy jak zobaczysz?
- Co??? Nie będę ich szukał, Ty to zawsze coś wymyślisz...
I jak się domyślacie przywiózł, a ja musiałam je zrobić;-)
Jeden wieczór studiowałam internet, przeglądałam Youtube jak się do nich zabrać.
Efekt końcowy bardzo zadowalający:-) 
Zabawa z odrywaniem listków i wyciskanie zębami ociupinki pysznej mazi
 i na koniec  nagroda - serce karczocha;-)
Choć jedzenia za dużo nie ma, to smak wynagradza całą przeprawę...



Składniki:
  • 2-3 karczochy,
  • 2 cytryny,
  • sól,
  • odrobina oliwy
sos winegret:
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 ząbek czosnku,
  • odrobina wody,
  • sól.
Przygotowanie:


Karczochy obrać z zewnętrznych, twardszych liści, do momentu, aż poczujemy miękką część warzywa, nie będzie twardych zdrewniałych płatków. Jeśli jest ich dużo to zdrewniałe końcówki odciąć nożyczkami.  Karczocha ułożyć  na desce i odciąć czubek kwiatostanu na wysokość  ok. 1/3 od góry. W odciętej części powinny się znaleźć wszystkie pozostałe zdrewniałe czubki płatków.
Odciąć łodyżkę u nasady lub jeśli karczoch jest młody oczyścić nasadę łodygi w taki sposób, jak obiera się szparagi. Kiedy oczyścimy karczocha z liści, nacieramy go cytryną, ponieważ bardzo szybko czernieje.
Wrzucamy karczochy do pełnego zanurzenia w wodzie, przykryć należy je mniejszą pokrywką tak aby je  obciążyć. Dodać sok z 1 cytryny, 1 łyżkę soli i gotować około 35-40 minut. Na 15 minut przed końcem  chlusnąć oliwę na warzywa. 
W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu. Można sos ucierać w miseczce. Zacząć od soku z cytryny, dodać oliwę partiami i pozostałe składniki sosu.
Odcedzić i ostudzić karczochy. Listki poobrywać i ułożyć na talerzu Ze środka usunąć kłaczki i oczyścić serce karczocha. Maczać listki w sosie wysysając maź u nasady. Serce  polać sosem.


Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam, ciekawa jestem smaku. U nas jednak nie widuję w sklepach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, aż nabrałam ochoty na spróbowanie !:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też nie jadłam świeżych. Muszą być pyszne :)
    A mąż dobry, że przywiózł :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez nie jadlam - czyli wszystko przede mna patrząc na zachecajace zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne