Karczochy gotowane, podane z sosem winegret
Do dzisiaj nie jadłam świeżych karczochów.
Owszem będąc we Włoszech niejednokrotnie widziałam je na targu , ale nie odważyłam się nigdy na ich zakup.
Mąż akurat wracał z nart i spytał się co mi przywieźć?
- Może świeże karczochy jak zobaczysz?
- Co??? Nie będę ich szukał, Ty to zawsze coś wymyślisz...
I jak się domyślacie przywiózł, a ja musiałam je zrobić;-)
Jeden wieczór studiowałam internet, przeglądałam Youtube jak się do nich zabrać.
Efekt końcowy bardzo zadowalający:-)
Zabawa z odrywaniem listków i wyciskanie zębami ociupinki pysznej mazi
i na koniec nagroda - serce karczocha;-)
Składniki:
- 2-3 karczochy,
- 2 cytryny,
- sól,
- odrobina oliwy
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina wody,
- sól.
Karczochy obrać z zewnętrznych, twardszych liści, do momentu, aż poczujemy miękką część warzywa, nie będzie twardych zdrewniałych płatków. Jeśli jest ich dużo to zdrewniałe końcówki odciąć nożyczkami. Karczocha ułożyć na desce i
odciąć czubek kwiatostanu na wysokość ok. 1/3 od góry. W odciętej
części powinny się znaleźć wszystkie pozostałe zdrewniałe czubki
płatków.
Odciąć łodyżkę u nasady lub jeśli karczoch jest młody oczyścić nasadę łodygi w taki sposób, jak obiera się szparagi. Kiedy oczyścimy karczocha z liści, nacieramy go cytryną, ponieważ bardzo szybko czernieje.
Odciąć łodyżkę u nasady lub jeśli karczoch jest młody oczyścić nasadę łodygi w taki sposób, jak obiera się szparagi. Kiedy oczyścimy karczocha z liści, nacieramy go cytryną, ponieważ bardzo szybko czernieje.
Wrzucamy karczochy do pełnego zanurzenia w wodzie, przykryć należy je mniejszą pokrywką tak aby je obciążyć. Dodać sok z 1 cytryny, 1 łyżkę soli i gotować około 35-40 minut. Na 15 minut przed końcem chlusnąć oliwę na warzywa.
W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu. Można sos ucierać w miseczce. Zacząć od soku z cytryny, dodać oliwę partiami i pozostałe składniki sosu.
Odcedzić i ostudzić karczochy. Listki poobrywać i ułożyć na talerzu Ze środka usunąć kłaczki i oczyścić serce karczocha. Maczać listki w sosie wysysając maź u nasady. Serce polać sosem.
Bardzo lubię ich smak :-)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ciekawa jestem smaku. U nas jednak nie widuję w sklepach :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, aż nabrałam ochoty na spróbowanie !:)
OdpowiedzUsuńTeż nie jadłam świeżych. Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńA mąż dobry, że przywiózł :))
Tez nie jadlam - czyli wszystko przede mna patrząc na zachecajace zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń